Jaani ja Lauri pöördusid presidendi poole: kõik asutused on kogu aeg ABISi seaduseelnõu koostamisse panustanud (4)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Siseminister Kristian Jaani, justiitsminister Maris Lauri ja president Kersti Kaljulaid.
Siseminister Kristian Jaani, justiitsminister Maris Lauri ja president Kersti Kaljulaid. Foto: Postimees

Justiitsminister Maris Lauri (RE) ja siseminister Kristian Jaani (KE) saatsid ühise pöördumise automaatse biomeetrilise isikutuvastuse süsteemi andmekogu loomise (ABIS) kohta. Nad kinnitasid Kaljulaidile, et riigiasutused on ABISi eelnõu koostades teinud kõik, et uue andmekoguga oleks tagatud iga üksikisiku õigus eraelu puutumatusele.

Ühises pöördumises presidendile märkisid ministrid, et Eesi on kogu aeg ehitanud  innovatiivset e-ühiskonda, kus on vastutustundlikult ja tasakaalustatult arvestatud erinevaid vajadusi ja huvisid, sealjuures tagatud inimeste eraelu kaitse ning ühiskonna turvatunne, ühtlasi ka avalik kord ja julgeolek. Nad lisasid, et valitsuse koalitsioonileppes on üheks prioriteediks seatud  e-riigi ning digilahenduste ja ‑teenuste edasiarendamise. 

«Digiriiki arendades peame aga leidma tasakaalu tehnoloogia ja innovatsiooni ning inimese privaatsuse vahel. Samuti tuleb arvestada, et riigi kohustus on tagada inimeste turvalisus ja julgeolek nii füüsiliselt kui ka küberruumis ning see eeldab olemuslikult ka isikuandmete töötlemist,» kirjutasid ministrid. Seega on tähtis tagada digiriidis tasakaal tehnoloogia ja innovatsiooni, ka inimese privaatsuse vahel. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles