Vegan-šašlõkk. Mis asi see veel on?! Šašlõkki tehakse ju lihast!

Copy
Foto: Vegan Gourmet

Kaks aastat tagasi, ühel laste sünnipäevapeol sattusid kaks toidugurmaani, Helen ja Kaarin, kogemata kombel juttu ajama. Mõlemad olid lastega pikalt kodus olnud ning oma elus parasjagu punktis, kui soovisid ette võtta midagi uut ja põnevat. Just sellest vastastikusest äratundmisest ning kirest toidu vastu saigi alguse hummuseid ja taimset šašlõkki pakkuv Vegan Gourmet.

Tuttavaks saades olid mõlemad enda jaoks just avastanud taimsed toidud ning vegan-maailmast täiesti lummatud. «Taimedest on tõepoolest võimalik valmistada head toitu, mis maitseb täpselt sama hästi kui loomne,» kinnitavad naised sära silmis. Lisaks oli veganlus toona aina enam populaarsust kogumas ning taimse toidu pakkujaid veel väga palju turul ei olnud. Vähemalt selliseid, kes valmistaksid tooteid just nende maitse järgi. Mõeldud, tehtud. Otsustati, et tehakse midagi veganluse suunal.

Kelmikas seltskond poeletil

Kuna nii Helen kui ka Kaarin olid sel ajal mõlemad Töötukassas arvel, siis osalesid naised ettevõtluskursusel ja kirjutasid äriplaani, millele saadi ka toetus. Nii sündisidki Vegan Gourmet neli võileivamääret, mis said endale särtsakad nimed: Mrs Pumpkin – sametine kõrvitsahummus; Mr Blushy – siidine peedihummus; Mrs Picky – pisut piprane punase oa määre; ja Mr Beanie – tummine põldoa määre.

Foto: Vegan Gourmet

Vegan Gourmet kelmikas härrade-prouade bränd tekkis hästi orgaaniliselt ning sisuliselt vaid ühe pärastlõunaga, täpselt nagu ka Heleni ja Kaarini spontaanne idee koos midagi ägedat teha. «Hakkasime lihtsalt ideid õhku loopima ning ühtäkki olidki hummustel nimed olemas,» meenutab Helen. Naised usuvad, et lõbusad tiitlid ning karakteriga pakendid annavad tervikule väga palju juurde ning on kindlasti üks põhjuseid, miks kliendid on Vegan Gourmet tooted nii kiiresti poelettidelt üles leidnud.

Retseptide lõplikuks väljatöötamiseks ning täiuseni timmimiseks läks siiski veel omajagu aega. Katsetusi tehti ligi aasta. Hummuseid anti maitsta sõpradele ja tuttavatele, tehti põhjalik turu-uuring tarbijate maitse-eelistuste kohta ning arvamust küsiti isegi paarilt tippkokalt. Et kummalgi naisel polnud põhjalikke teadmisi toidutehnoloogiast, säilivuskatsetest ega muudest taolistest keerukamatest nüanssidest, siis võttis kõige paika loksutamine üsna kaua. «Pidime hästi palju küsima ning tegema tihedat koostööd teadlaste ja praktikutega,» räägib Kaarin. Umbes aasta eest sai kõik siiski lõpuks valmis ning Vegan Gourmet hummused jõudsid müügile Coopi kauplustesse ja e-poodi.

Foto: Vegan Gourmet

100% käsitöö

Et kliendid võtsid võileivamäärded niivõrd hästi vastu ning müügimahud kasvasid, siis jäi koduköök üsna kiiresti väikseks. Nüüd rendivad naised ruume Seikluskohvikus ning möödunud aasta jaanipäeval lisandus Vegan Gourmet tootevalikusse ka taimne sojast valmistatud šašlõkk, üks barbeque-maitseline ja teine äädikamarinaadis.

Eks eelarvamusi on ikka palju, tõdevad naised. «Vegan šašlõkk! Mis asi see veel on?» ning «Šašlõkki tehakse ju lihast!» on võrdlemisi tavalised repliigid, mida naised oma tooteid tutvustades üsna sageli kuulevad. «Isegi mina olin alguses väga skeptiline,» tunnistab Helen. Tegelikult on sojast valmistatud šašlõkki saatnud suur edu ning huvi on olnud üle ootuste suur. Nüüdseks on ettevõttel juba püsikliendid, kes tellivad tooteid terve suvise hooaja vältel, ent kuna valmistamisprotsess on üsna töömahukas, siis jaekettides pole seda plaanis müüma hakata ning šašlõkk jääb ikkagi hooajaliseks eksklusiivtooteks. Vegan Gourmet hõrgutisi saab tellida sotsiaalmeedia kaudu ning need saab kätte Seikluskohvikust Tallinnas. Soovi korral saab osta ka enda taara sisse.

Foto: Vegan Gourmet

Toodete valmistamisel kasutatakse nii palju kui võimalik kodumaist toorainet. Kui eestimaist parasjagu saada pole, siis läbib tooraine alati väga põhjaliku kvaliteedikontrolli, sest Vegan Gourmet tooted valmivad täielikult käsitööna. Naised on uhked, et kõik tooted on ise ja nullist tehtud. Näiteks ei kasuta nad hummuste valmistamisel kunagi konservube ega -herneid, vaid ostavad need kuivaine kujul, ise leotavad ja keedavad. Ka ühe hummuse põhikomponendi, tahiini ehk seesamipasta, valmistavad nad algusest lõpuni ise. Samuti röstivad nad juurikad ega kasuta valmispüreesid ning isegi laimi- ja sidrunimahl on värske ja käsitsi pressitud, mitte pudelis müüdav kontsentraat.

Helen ja Kaarin pole kumbki tulihingelised taimetoidu propageerijad, küll aga soovivad nad muuta taimsed valikud inimeste jaoks lihtsamaks ning oma toodetega näidata, et vegan toit võibki olla hea. Ei mingeid kompromisse, vaid päriselt maitsev toit.

Copy
Tagasi üles