Euroopa Kosmoseagentuuri astronautide konkursil osales 57 eestlast (3)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Eestist oli kandideerijaid kokku 57, sealhulgas 35 meest ja 22 naist. Pilt on illustratiivne.
Eestist oli kandideerijaid kokku 57, sealhulgas 35 meest ja 22 naist. Pilt on illustratiivne. Foto: Handout/Scanpix Baltics

18. juunil lõppes kandideerimine Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) astronaudiks. Esialgsete numbrite kohaselt esitasid avalduse rohkem kui 22 000 inimest. Eestist oli kandideerijaid kokku 57, sealhulgas 35 meest ja 22 naist.

ESA peadirektor Josef Aschbacher ütles, et agentuur püüdis värbamiskampaania kaudu ligi meelitada suurt hulka taotlejaid ning konkurents oli märkimisväärne. Nüüd ootab Euroopa Kosmoseagentuuri ees väljakutse valida välja kõige sobivamad kandidaadid.

«Soovin tänada kõiki, kes on näinud vaeva ja kandideerinud astronaudi kohale. Soovime teile kannatlikkust, kuni meie meeskond teeb õiglase ja põhjaliku valiku,» rääkis Aschbacher.

Ta meenutas kõigile, et kosmosehuviliste jaoks pole astronaudiks olemine ainus võimalus, mida ESA pakub. «Järgnevatel aastatel otsime mitmeid kosmosevaldkonna spetsialiste ja ma julgustan teid tutvuma nende võimalustega ESA kodulehel,» ütles Aschbacher.

ESA Eesti kosmosebüroo juht Madis Võõras selgitas, et Eesti paistab silma selle poolest, et meil on suhtarvuna kõige suurem hulk naissoost kandidaate. «Kui keskmiselt oli naissoost kandideerijad ligi veerand, siis Eestist peaaegu 40 protsenti,» ütles Võõras. 

Nüüd, kus kõik avaldused on esitatud, algab ESA astronautide valimise kuueastmeline protsess, mille käigus 2022. aasta lõpus kuulutatakse välja uued astronaudid.

«Esimene sõelumine tehakse kõigi esitatud dokumentide, taotluste vormi ja taotluse esitamise käigus täidetud küsimustiku alusel,» selgitas Võõras ning soovis kõikidele kandideerijatele kannatlikku meelt, sest kogu protsess võtab aega ligi poolteist aastat.

Kandidaatidele antakse iga etapi lõpus teada, kas nende taotlus on jõudnud järgmisesse etappi.

Plaanis on valida kuus karjääriastronauti, kes võetakse ESAsse tööle ja 20 projektiastronauti, kes moodustavad reservi. Suurem astronautide vajadus on põhjendatud nii ESA kui NASA plaanidega uuteks mehitatud kosmosemissioonideks.

2021. aasta astronautide valimine on esimene kord, kui ESA on välja kuulutanud koha ka füüsilise puudega astronaudile. Edukas kandidaat hakkab tegema ESAga koostööd, et määrata kindlaks kohandused, mis on vajalikud selleks, et füüsilise puudega astronaut saaks olla tulevase kosmosemissiooni elukutseline meeskonnaliige. Tänavuse värbamisvooru kaudu esitas oma kandidatuuri füüsilise puudega astronaudi kohale üle 200 inimese.

EASi Eesti kosmosebüroo on Eesti kosmosevaldkonna ettevõtluse arendaja ning rahvusvahelise koostöö edendaja.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles