Härma: tõenäoliselt kantakse maha kõik terviseameti külmlaos asunud vaktsiinid (21)

Alexandra Saarniit
Copy
Mari-Anne Härma.
Mari-Anne Härma. Foto: Konstantin Sednev

Terviseameti ladudes tõusis möödunud nädalal temperatuur 10 kraadi lubatust kõrgemaks, mille tõttu võis kannatada lao külmaruumides säilitatavate vaktsiinide ja ravimite kvaliteet. Nüüd on ravimiamet ja terviseamet seisukohal, et immuniseerimise kvaliteedi ja usalduse huvides tuleb tõenäoliselt maha kanda kogu külmlaos asunud vaktsiini- ja muude ravimite varu.

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma sõnul arvestatakse vaktsiinide tootmisel teatava temperatuurikõikumisega, kuid enamasti toimuvad need kõrvalekalded tervishoiuteenuse osutaja juures, mitte kesklaos.

«Vaktsiinid ei muutu temperatuuritõusu tõttu inimesele ohtlikuks, vaid nende oodatav mõju väheneb. Ühekordne temperatuurikõikumine omab üldjuhul väikest mõju, kuid antud juhul ei saa me kindlad olla, et kesklaos toimunud temperatuuri kõrvalekalle jääb ainsaks ja vaktsiiniga edaspidi midagi teenuseosutajate juures ei juhtu,» selgitas Härma.

«Kui temperatuuri kõikumine mõjutab vaktsiinide või muude ravimite kvaliteeti juba kesklaos, ei saa me tagada nende edasist tõhusust, sest uus võimalik külmaahela katkemine kahandaks nende mõju veelgi. Niisiis saame oma laost välja anda vaid neid vaktsiine ja ravimeid, mille kvaliteedis oleme täielikult kindlad,» lisas Härma.

Kui saab tõeks terviseameti kõige pessimistlikum prognoos, võib kogukahju ulatuda üle kolme miljoni euro. Härma kinnitusel tegeletakse juhtunu uurimise kõrval esmajärjekorras vaktsiinidele ja ravimitele asenduse otsimisega.

Terviseameti külmladu.
Terviseameti külmladu. Foto: Imre Kaas

Härma sõnul tuleb esmalt leida asendus aegkriitilisematele vaktsiinidele ehk tuberkuloosi, difteeria ja teetanuse ning rotaviiruse vaktsiinidele. «Tervisekassa on sõlmimas vaktsiinide tarnijatega kokkuleppeid kiirtarneteks – tuberkuloosi ja rotaviiruse vastased vaktsiinid on tootja laos olemas ja nad on kokkuleppe saavutamisel nõus need kohale toimetama juba järgmisel nädalal. Kolmas aegkriitiline vaktsiin on difteeria-teetanuse vaktsiin noorukitele ja täiskasvanutele, mille osas Tervisekassa edastas tootjale palve saada neilt esimesel võimalusel ühe-kahe kuu varu,» rääkis Härma.

Teviseamet: vaktsineerimist mahakandmine ei mõjuta

Terviseameti külmaruumides olid riikliku immuniseerimiskava vaktsiinid lastele ja noorukitele, vaktsiinid täiskasvanutele, Covid-19 vaktsiinid, Covid-19 ravim, immuunglobuliinid ja gripivaktsiin. Külmlao temperatuuritõusu täpne põhjus on väljaselgitamisel.

Terviseameti külmladu. 29.06.2021 FOTO:
Terviseameti külmladu. 29.06.2021 FOTO: Foto: Imre Kaas

Samuti peab uurimine andma vastuse, miks tõrkusid dubleeritud hoiatussüsteemid. Kuni olukorra selgumiseni muudetakse töökorraldust ja külmkambrite tööd hakkab kohapeal jälgima ööpäevaringne mehitatud valve.

Temperatuuri kõikumine ei puudutanud terviseameti -20 ja -70 kraadiseid autonoomseid külmkappe. Veel lisas amet, et Covid-19-vastast vaktsineerimist külmlao juhtum ei mõjuta, sest kasutusel olevaid koroonavaktsiine hoiustatakse hulgimüüjast koostööpartneri ja tervishoiuasutuste juures.

Terviseameti külmlaos riknes 68 000 doosi AstraZeneca toodetud Vaxzevria Covid-19-vastast vaktsiini, mis oli mõeldud annetamiseks teistesse riikidesse. Koroonaviiruse vastane vaktsineerimine jätkub endises mahus.

Enne terviseameti teenistusliku järelevalve lõppemist ei ole võimalik juhtunu uurimise osas detailsemaid kommentaare jagada.

Kommentaarid (21)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles