Kinnisvara ja plokiahela tehnoloogia - aina sagedasem kooslus

Change
Copy
Foto: Change

Plokiahela tehnoloogia ei ole ainult krüptorahade vundamendiks, vaid sinna saab NFT-dena (ingl. non-fungible tokens) jäädvustada ka muid unikaalseid asju nagu kunsti, muusikat või ka vara. Vaatame, kuidas NFT-d ja kinnisvarasektor on leidmas pidepunkte.

NFT kui füüsilise kinnisvara omandiõigus

Käesoleva aasta mais leidis aset esimene kinnisvara ostu-müügitehing, kus oksjoni käigus liikus korteri omandiõigus ühelt osapoolelt teisele NFT tokenina. Ukraina pealinnas Kiievis asuv korter oli 2017. aastal esimene kinnisvara, mis müüdi Ethereumi võrgus nutilepinguid (ingl. smart contracts) kasutades. Korter kuulus veebiportaali TechCrunchi asutajale Michael Arringtonile, kes otsustas müüa korteri NFT-na, et näidata plokiahela tehnoloogia võimet kinnisvaratööstuse uuendamisel. Tehing toimus Propy nimelises veebikeskkonnas, mis on spetsialiseerunud just kinnisvaratehingute vahendamisele kasutades plokiahela tehnoloogiat.

Praegune kinnisvaraomandi üleandmine on töömahukas ja kulukas. Plokiahlela tehnoloogia üheks eeliseks kinnisvarasektoris oleks just sujuvam lepingute haldamise protsess, kuna omandiõiguste "tokeniseerimise" abil on nende ostmine ja müümine palju lihtsam ja kiirem. Nutilepingute puhul on rendi- või müügilepingu iga osa automatiseeritud ja krüptoraha ülekanded laekuvad koheselt.

Virtuaalne kinnisvara plokiahelal

Kui traditsioonilisel kinnisvaraturul on viimasel ajal olnud näha rekordhindu, siis sama saab öelda ka virtuaalse kinnisvara kohta. Näiteks Decentralandi mängus NFT-na müüdud virtuaalne maatükk leidis hiljuti uue omaniku rekordilise 913 808 dollari väärtuses krüptoraha eest, vahendab lehekülg Nonfungible. Decentraland on platvorm, mis ühendab virtuaalse reaalsuse plokiahela tehnoloogiaga, kus kasutajad saavad omada ja arendada oma virtuaalset maatükki. Erinevalt enamikest online-mängudest on mängijatel veebimaailma reeglite üle otsene kontroll, saades hääletada mängu juhtimise ja reegleid puudutavate küsimuste üle.

Decentraland pole ainus plokiahela-põhine mäng, mis on ehitatud NFT-dena kaubeldava digitaalsete kruntide ümber. Sandbox on teine näide Ethereumi platvormile ehitatud mängukeskkonnast, mille virtuaalse kinnisvara müügikäibed ulatuvad juba miljonitesse dollaritesse.

Neile, kes soovivad virtuaalse kinnisvara asemel investeerida klassikalistesse krüptorahadesse, sobib algajasõbralik investeerimisrakendus Change. Change’i äpis saavad kasutajad osta ja müüa rohkem kui 20 krüptovaluutat, investeerida aktsiatesse, maavaradesse või Change’i enda CNG tokenisse. Change’is saab investeerimist alustada ka väiksemate summadega - alates 10 eurost.

Laadi alla Change äpp

Copy
Tagasi üles