Kuidas töötab DeFi suurim laenuplatvorm Aave?

Change
Copy
Foto: Change

Kui jutt käib laenamisest ja laenu andmisest, seostub see enamike jaoks pankade või finantsasutustega. Kuid seda mitte krüptomaailmas, kus detsentraliseeritud rahanduse ehk DeFi sektoris jäetakse pangad sootuks kõrvale. Vaatleme, kuidas töötab DeFi suurim laenuplatvorm Aave.

Mis on Aave?

Aave on avatud lähtekoodiga protokoll, mis võimaldab kasutajatel laenata või anda laenu krüptorahas ning seda ilma vahendava firma või kolmanda osapooleta. Aave on ehitatud Ethereumi plokiahelale, mis tähendab et kõik Aave tehingud toimuvad Ethereumi võrgus.

Aave tuli turule 2017. aastal ning tema nimi pärineb soomekeelsest sõnast “kummitus”. Tänaseks on Aave veebilehe Defipulse andmetel suurim DeFi sektori laenuplatvorm, kus liigub ligikaudu 12 miljardi dollari väärtuses krüptoraha.

Kuidas erinevad Aave laenud pankade omadest?

Esimene erinevus seisneb selles, et Aave ei nõua kasutajakonto registreerimist või klientide isikuandmeid nagu see pankade puhul tavaks. See tähendab, et Aave finantsteenuseid saavad kasutada kõik, kellel olemas vaid internetiühendus ja krüptorahakott.

Kui traditsiooniliselt laenab pank oma raha välja, mille pealt tasub klient igakuist intressi, siis Aave laenud toimivad nutilepingutena (ingl. smart contracts) plokiahelal, kus intress liigub krüptorahas laenu võtjatelt laenu andjatele. Seeläbi saavad kõik olla panga rollis ning laenata oma vaba krüptovaluutat teistele soovijatele. Tänaseks saab Aave platvormil laenata või anda laenu rohkem kui 20 erinevas krüptorahas, nendest üheks populaarsemaks on just laenud USA dollariga seotud krüptovaluutades nagu USDC ja Dai.

Siiski on Aavel traditsiooniliste pankadega ka üks sarnasus - laenu võtja ei pääse tagatisest, mis peab samuti olema krüptorahas. Kuna krüptovaluutad on teadagi volatiilsed varad, peab tagatise hulk olema alati suurem kui laenatava raha kogus. Siinkohal tuleb mängu ka Aave ja teiste detsentraliseeritud laenuplatvormide kõige suurem risk - kui laenatud raha väärtus kukub alla teatud piiri, läheb laenu tagatis automaatselt laenu andjale ning laen lõpetatakse.

Mis on Aave token ja kust seda osta?

Nagu paljudel teistel krüptorakendustel on ka Aavel omanimeline token. Käesoleval hetkel on Aave lehekülje Coinmarketgap andmetel krüptorahade edetabelis 29. kohal turukapitaliga üle 3,5 miljardi dollari. Aave omanikele kehtivad laenu võtmisel soodustused ning Aave tokeneid tagatiseks pannes avanevad kasutajatele soodsamad intressimäärad.

Kõige lihtsam viis Aavesse investeerda on läbi algajasõbraliku kauplemisrakenduse Change. Lisaks Aavele leiab Change’i äpist veel teisi populaarsemaid krüptorahasid nagu bitcoin või ether. Change ei soovi olla aga pelgalt krüptoäpp vaid investeerimisäpp, kuhu on koondatud paljud erinevad varaklassid, et tänapäeva investoritel oleks lihtne kogu portfelli ühest kohast hallata. Change’i rakendusest leiab veel tuntumad aktsiad nagu Google ja Apple, maavarad nagu kuld ja hõbe ning lisaks on ka võimalus saada osa Change’i enda kasvust läbi CNG, mis selle aasta jooksul konverteeritakse ettevõtte osaluseks.

Alusta investeerimist ja laadi alla Change äpp

Copy
Tagasi üles