Estonial hukkunute esindaja: vraki uurimise ümber toimuv on väga muret tekitav (1)

Copy
Raivo Hellerma.
Raivo Hellerma. Foto: Erik Tikan

Estonial hukkunute lähedasi ja pääsenuid esindava MTÜ Memento Mare juhi Raivo Hellerma sõnul on Estonia vraki uus uurimine kannatanud häbematult palju Eesti riigi tegemata jätmiste tõttu.

«Mitmed asjad on meile vägagi muret tekitavad. On uskumatu, et Ohutusjuurdluse Keskuse juht Rene Arikas, kes kogu seda rahvusvahelist uurimist juhib, pole siiani saanud hakata looma oma meeskonda, mis oli ka eelarves ette nähtud. Ka hangetega sai alustada alles juunikuus, sest kuigi valitsuse tasandil olid rahad eraldatud, siis edasised bürokraatlikud protsessid on võtnud häbematult kaua aega. Võibolla poliitikutel on prioriteetsemaid asju, aga mulle tundub küll, et haldussuutmatus on selle asja nimi,» tõdes Raivo Hellerma.

Hellerma sõnul on nad kohtunud riigikantselei esindajatega kolmveerand aastat, kuid mõneti selle aja jooksul midagi juhtunud ei ole. «Rootsis on asjad liikunud paremini ja mitmed hanked paistavad olevat tehtud ka läbi Rootsi, sest seal on see võimekus olemas. Samas see paneb õlgu kehitama, kui me räägime Eesti juhtivast rollist selles protsessis. Mulle tundub, et Estonia uuringute igati pühendunud juht Rene Arikas peaks saama rohkem tuge, see kuluks talle ära. Kui Rootsis tegeleb Estonia uurimisega neli täiskohaga töötajat, siis Eestis tegeleb optimistlikult võttes pool inimest ja see poole kohaga töötav inimene peaks juhtima kogu seda mahukat protsessi,» vangutab Hellerma pead.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles