Kirjaniku poeg Eerik-Niiles Kross andis isa Siberi kirjad arhiivi

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
5-aastane Jaan Kross 1925. aastal Walter Lembergi fotoateljees Tallinnas (ERA.5637.1.19).
5-aastane Jaan Kross 1925. aastal Walter Lembergi fotoateljees Tallinnas (ERA.5637.1.19). Foto: Rahvusarhiiv

Isikufondid on Rahvusarhiivis siiani suureks harulduseks. Juuni lõpus aga lisandus üks väga väärtuslik fond - Jaan Krossi kirjade pärandkogu perioodist, kui ta ei olnud veel kirjanikuna tuntud.  Kirjad avaldas Eerik-Niiles Kross aasta alguses ilmunud kogumikus «Jaan Kross. Kallid Krantsid. Kirjad vangilaagritest ja asumiselt Siberis 1946-1954».

Errik-Niiles Kross on kirjeldanud oma isa kirjade leidmise lugu eelmisel aastal ja neist koostatud kogumiku esitlusel. Jaan Krossi (1920–2007) abikaasa Helgale (sünd Pedusaar, 1940–1949 Kross) saadetud vangla- ja Siberikirjad olid peidus rohkem kui 70 aastat. Aasta alguses ilmunud kogumikus «Jaan Kross. Kallid Krantsid. Kirjad  vangilaagritest ja asumiselt Siberis 1946-1954.» kirjade originaalid koos samast perioodist ja veidi varasemast ajast pärinevate käsikirjade ja märkmetega on nüüdsest hoiul Rahvusarhiivis.

Jaan Krossi kiri abikaasa Helgale Patarei vanglast 1947. aastal (ERA.5637.1.2).
Jaan Krossi kiri abikaasa Helgale Patarei vanglast 1947. aastal (ERA.5637.1.2). Foto: Rahvusarhiiv

Jaan Krossi ja Rahvusarhiivi vahel on seosed loodud juba varemgi. Näiteks mõned aastad tagasi lisandunud teiste isikute materjalide seast avastatud Jaan Krossi kirjad on andnud uut hoogu kirjaniku seni vähetuntud elu- ja loomeperioodi uurimiseks. Krossi tegevust Saksa okupatsiooniaegses vastupanuliikumises valgustab hiljuti meie kogudele lisandunud Jaan Otsa isikuarhiiv, Krossi kinnipidamise ja represseerimisega seonduvad mitmed Rahvusarhiivi fondid, näiteks uurimistoimik ENSV Riiklikus Julgeoleku Komitees  või materjalid Eesti Julgeolekupolitsei  arhiivis.

Arhivaar Astri Schönfelder on uut fondi tutvustanud Rahvusarhiivi kodulehel.

Kirjaniku isikuarhiiviga seonduv fotokogu on  Eerik-Niiles Krossi kaudu jõudnud hoiule filmiarhiivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles