Üllatav või mitte? Need on eestlaste 5 lemmikaktsiat

LHV
Copy
Foto: Shutterstock

Investeerimisel pole raamatutesse kirjutatud õigeid ja valesid valikuid, vaid iga investor peab vastavalt oma teadmistele ja eelistustele valikud langetama. Küll aga on välja kujunenud teatud ettevõtted, mille aktsiaid eestlased eelistavad.

Kui varem paigutasid Eesti investorid oma raha pigem Tallinna börsile või lähibörsidel pakutavatesse aktsiatesse, siis soodsad tingimused ja hea kättesaadavus on üha enam eestlasi ka mujalt maailmast paremat tootlust otsima meelitanud. Toome välja viis ettevõtet, mille aktsiad viimasel ajal enim investorite tähelepanu on pälvinud.

NIO (NIO)

Palju on räägitud raha roheliseks värvumisest ja jätkusuutliku mõtteviisi võidukäigust. Seda ilmestab tõsiasi, et Tesla kõrval on populaarsust kogumas ka teised elektriautode tootjad, üheks sagedasemaks külaliseks portfellides on NIO aktsia. Keskkonnasäästlikkus on muutumas transpordisektoris prioriteediks ning Hiina suurim elektriautode tootja NIO on igatahes nii klientide kui ka investorite usalduse pälvinud. Kui aasta tagasi tui NIO aktsia eest välja käia veidi alla kolme dollari, siis täna on aktsia väärt ligi 50 dollarit.

Apple (AAPL)

Nii nagu on Apple’i tooted leidnud tee inimeste südametesse, on seda teinud ka firma aktsia. Tegemist on viimaste aastakümnete ühe populaarseima ja mõjuvõimsaima brändiga kogu maailmas. Apple’i telefonid ja arvutid on omas valdkonnas vaieldamatult ühed enam kasutatavad ning pidevalt arendatav tehnoloogia paisutab ettevõtte müüginumbreid. Kui oleksid kümme aastat tagasi ostnud 240 dollari eest 20 Apple’i aktsiat, oleks nende väärtus tänaseks kasvanud 2700 dollarini.

LHV Group (LHV1T)

Kodumaiste ettevõtete käekäiguga on ikka lihtsam end kursis hoida ning seetõttu on LHV ka kodumaiste investorite hulgas tuntud. LHV on näidanud läbi aastate häid majandustulemusi, toonud turule laia valiku innovaatilisi pangatooteid ning võitnud juurde suurel hulgal nii kliente kui aktsionäre. Näiteks LHV klientidele on Balti börsil kauplemine teenustasuta, seega võid siinsete ettevõtete aktsiaid osta kasvõi ühekaupa. Ka LHV aktsia hind on viimase aastaga tublisti kasvanud – alates 2020. aasta suvest on aktsia kallinenud ligi 90%.

Ignitis grupė (IGN1L)

Leedu energiaettevõte on Balti börsil üks suurima tehinguaktiivsusega aktsia. Kuigi aktsia hind on pikalt olnud odavam kui turule tuleku ajal, siis heade tulemuste toel on see pööranud kergele tõusule.

Ignitis haldab elektri- ja gaasivõrke ja pakub innovatiivseid energialahendusi kodumajapidamistele ja äriklientidele. Aktsia populaarsus ei ole üllatav, kuna Ignitis on kujunenud üheks regionaalseks liidriks taastuvenergia alal ja kohalikul turul on taastuvenergiasse panustamise võimalusi vähevõitu.

Tallink Grupp (TAL1T)

Eks paljud eesti investorid on Tallinki laevadega sõitnud või ettevõtte hotelle külastanud ja seepärast on tegemist teada tuntud ettevõttega. Läänemere suurimaid reisilaevafirmasid on küll koroonaviiruse tõttu kannatanud ja ka hetkel ei tegutse täiel jõul, kuid paljud investorid usuvad, et Tallinkil seisab ees taastumine, Eelmise aasta madalseisust on Tallinki aktsia kolmandiku võrra kosunud.

Finantsteenuseid pakub AS LHV Pank. Vaata lähemalt lhv.ee. Artikkel on kirjutatud LHV investeerimisteenuste kasutajate tehingustatistikale tuginedes. See ei ole mõeldud investeerimissoovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. Investeerimisotsuste tegemisel kasuta ametlikku informatsiooni väärtpaberi kohta, tutvudes riskide ja tingimustega ja pidades nõu asjatundjaga.

Copy
Tagasi üles