Kuidas käivitada autot «krokodillide» abil

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoaku
Autoaku Foto: SCANPIX

Et autoabil on seoses külmade ilmadega tõrkuvate sõidukitega käed tööd täis, võib automanikel lähipäevil osutuda vajalikuks masin ise käivitusjuhtmetega käima panna.

Akukeskus on välja toonud näpunäited, kuidas auto iseseisvalt «krokodillide» abil käivitada.

1. Veenduge, et käivitava ja käivitatava auto pardapinge on samasugune (12V või 24V).
2. Lülitage mõlemal autol välja võimalikult palju tarbijaid.
3. Juhtmete ühendamisel ühendage esmalt plusskaabel (punane) käivitava ja käivitatava auto plussklemmidega (plussklemmid on punase värviga tähistatud).
4. Seejärel ühendage miinuskaabel esmalt käivitava ja seejärel käivitatava auto miinusklemmidega.

Veenduge, et käivitusjuhtmete ühendus klemmidega oleks hea. Kui klemmid on oksüdeerunud, puhastage neid terava esemega. Abiks on ka klemmile asetatud «krokodilli» edasi-tagasi pööramine.

Käivitusklemmid võivad mõnedel autodel olla välja toodud näiteks mootoriruumi. Sellisel juhul ühendage käivituskaablid nende klemmide, mitte aku külge. Vajadusel uurige auto kasutusjuhendist käivitusklemmide või aku paiknemise kohta.

Käivitage abistava auto mootor ja laske sellel tühikäigul töötada. Kui abistatava auto aku on väga tühi, on kasulik viie või enama minutiline laadimine abistava auto generaatorilt.
Käivitage abistatava auto mootor.

Ühendage käivitusjuhtmed lahiti paigaldamisele vastipidises järjekorras (alustage miinusjuhtmest).
Enne abistatava auto mootori väljasuretamist laske sellel mõnda aega töötada, veel parem on teha vähemalt paarikümneminutiline sõit aku laadimiseks.

Soovitav on kontrollida pärast käivitusabijärgset sõitu aku laetuse taset (kui akul on vastav indikaator, siis peab see olema rohelist värvi). Kui indikaator on valget värvi või indikaatori puudumisel on kahtlus, et aku on tühi, tehke pikem sõit või laadige akut täiendavalt akulaadijaga.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles