Kaljulaid: saame Valgevene rahvast aidata vaid siis, kui meie silmad on neile lähedal (9)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Kersti Kaljulaid
Kersti Kaljulaid Foto: Raigo Pajula

Teisipäeval nimetas president Kersti Kaljulaid suursaadiku Valgevenes. President leiab, et sealsele rahvale saab abiks olla siis, kui olla neile võimalikult lähedal. Suursaadiku nimetamine on tuska tekitanud aga nii endises välisminister Urmas Reinsalus kui ka europarlamendi liikmes Urmas Paetis. 

«Ajastus uue Eesti saadiku nimetamiseks Valgevenesse on põhimõtteliselt vale,» leidis Paet, kelle hinnangul tuleks sellega oodata kuni uue legitiimse presidendi ametisse astumiseni Valgevenes. «Teatavasti Euroopa Liit ei tunnusta Lukašenkot presidendina. Seega pole talle võimalik ka uue saadiku volikirju esitada,» põhjendas ta.

Samal arvamusel oli ka endine välisminister Urmas Reinsalu, kes intervjuus Postimehele rääkis, et Leedus toimuva hübriidsõja keskmes teeb Eesti Valgevenele hoopis kingituse. 

President põhjendas aga suursaadiku nimetamist abimeetmena Valgevene rahvale: «Valgevene rahvast saame aidata ainult siis, kui meie ja Euroopa Liidu enda silmad ja kõrvad on võimalikult selle rahva lähedal,» teatas Kaljulaid sotsiaalmeedias. «Ka viimase aasta sündmused on näidanud kohapeal viibivate diplomaatide vajalikkust,» lisas ta. 

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles