Koroonaviiruse seireuuringud ikkagi jätkuvad ka suvekuudel

BNS
Copy
Reeoveed
Reeoveed Foto: Marko Saarm / Sakala

Haridus- ja teadusministeerium tellib koroonaviiruse seireuuringuid ka suvekuudel, et järgida viiruse levikut ning vajadusel operatiivselt reageerida.

Viiruse levikut reovees seirab juulis terviseamet, alates augustist jätkab seireuuringutega Tartu ülikool. Viirustüvesid sekveneeritakse samuti kogu suve.

«Koroonaviiruse levik näitab vaikset kasvutrendi. Me peame jälgima viiruse levikut väga tähelepanelikult, sest oluline on tabada nakatumiste tõus võimalikult vara. Reovee seireuuring annab selleks võimaluse. Seetõttu oleme eraldanud vahendid ka reovee seiramiseks suvekuudel,» ütles haridus- ja teadusminister Liina Kersna.

Esialgu oli sarnaselt eelmise aastaga plaanis juulis teha seiramises paus, et anda teadlastele vajalikku puhkust taastumaks senisest pingelisest seireperioodist ja koguda energiat taasalustamiseks sügisel. Kuna koroonaviiruse levik on taas kergelt tõusmas, pidas valitsus vajalikuks jätkata seiramisega esimesel võimalusel. Seireuuringu senine läbiviija Tartu ülikool on haridus- ja teadusministeeriumiga läbi rääkides oma tegevuse ümber vaadanud ning taasalustab seiramist augustist, seni hoiab reovee viirusesisaldusel silma peal terviseamet.

«Reovee seiramine peab kriisjuhtimise huvides jätkuma teadlaste puhkuse ajal ning selleks ajaks võtab seiramise üle terviseamet. Reovee seiramine jätkub sarnase meetodiga Tartu ülikoolile ning kasutab uuringus samade pumplate proovivõtupunkte,» selgitas terviseameti peadirektor Üllar Lanno.

Uuringutulemused avaldatakse operatiivselt terviseameti veebilehel ning olukorra ülevaade edastatakse valitsusele.

Reovee seireuuringu tellib ja maksab läbi Euroopa Liidu taasterahastu vahendite haridus- ja teadusministeerium. Samadest vahenditest toetatakse ka koroonaviiruse leviku seiret rahvastikus ning viirusetüvede sekveneerimist, mis jätkub samuti terve suveperioodi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles