FOTO Kommunismiohvrite nimede vahel korraldati BMW fotosessioon (11)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Foto auto pildistamisest
Foto auto pildistamisest Foto: Jaak Visnap

Eesti Mälu Instituudini jõudis teave auto tarbeks korraldatud fotosessioonist kommunismiohvrite memoriaali mälestuskoridoris, mistõttu alustas politsei menetlust. Maarjamäe mälestusväli on autode pildistamiseks võrdlemisi populaarne koht, kuid kommunismiohvrite seintest on seni valdavalt hoidutud. 

Eile hilisõhtul märkasid pealinlased, et kommunismiohvrite memoriaali mälestuskoridori on sõitnud must BMW ja autos olijad korraldasid masinale fotosessiooni. Autoga sõideti mälestuskoridori, kus on jäädvustatud üle 22 000 Nõukogude terrori tagajärjel hukkunud Eesti inimese nime. 

Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige Sergei Metlev tegi politseisse süüteoavalduse ning sõnas, et sellist eneseimetlevat barbaarsust pole memoriaalis varem nähtud. «Memoriaalis on olnud probleeme liiga kiiresti sõitvate jalg- ja tõukeratturite ning omapäi jäetud lastega, kes memoriaali musti paneele kriimustavad. Aga sellist teadlikku barbaarsust ei osanud oodata,» sõnas ta.

«Tegu on sümboolse hauatähisega, see on ainuke paik maailmas, kus tuhanded eesti pered saavad oma kommunismiohvrist sugulasi mälestada. Memoriaal on meie rahva mälukandja. Ei mahu pähe, kuidas saab olla nii ükskõikne ja kultuuritu. Politseisse on teade edastatud ja loodan, et sellega tegeldakse tõsiselt,» sõnas Metlev.

Politsei alustas juhtunu osas menetlust paragrahvi 262 alusel, mis käsitleb avaliku korra rikkumist. «Kuigi mälestusmärgile ei tekitatud füüsilist kahju, ei ole selline käitumine aktsepteeritav, kuna see riivas paljude inimeste tundeid,» selgitas Ida-Harju piirkonnapolitseinik Marili Tammiste.

Kõigil, kes nägid juhtunut pealt, palub politsei sellest teada anda Ida-Harju politseijaoskonna vanemväärteomenetleja Sergei Dõmšale sergei.domsa@politsei.ee.

Ka Metlev julgustas inimesi filmima ja pildistama rikkumisi ja väärituid tegusid, mis memoriaalis võidakse toime panna, ja esimesel võimalusel teavitama neist politseid.

«Usun, et järjest rohkem inimesi mõistab selle paiga erilist kohta meie kultuuris ja hoolib selle korrashoiust. On ju ilus mõelda, et tänased lasteaialapsed lähevad sinna kunagi koos oma lastelastega ning koht on endiselt korras, ilus ja õpetab meie mineviku rasket kogemust, et see enam ei korduks,» ütles Metlev. 

 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles