Tamm pärib Kallaselt aru: miks ei mindud lõpuni memoriaali ja jalgpallihalli kompromissiga? (1)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Kõigepealt eraldas riik maa FCI Levadia jalgpallihalli jaoks, seejärel hakati kõrvalkrundile kavandama kommunismiohvrite memoriaali.
Kõigepealt eraldas riik maa FCI Levadia jalgpallihalli jaoks, seejärel hakati kõrvalkrundile kavandama kommunismiohvrite memoriaali. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu liige Raivo E. Tamm (Isamaa) pöördus seoses Maarjamäele kommunismiohvrite memoriaali kõrvale planeeritava jalgpallihalliga peaminister Kaja Kallase poole.

Tamm soovib peaministrilt teada, miks taganesid valitsus ja linnavalitsus  möödunud aasta

Raivo Tamm.
Raivo Tamm. Foto: Erakogu

oktoobris sõlmitud kokkuleppest, mille kohaselt kommunismiohvrite memoriaali kõrvale jalgpallihalli ei rajata. «2020. aasta oktoobris toimus justiitsminister Raivo Aegi eestvedamisel kohtumine huvigruppidega, kus lepiti kokku, et jalgpallihalli asemel rajatakse memoriaali juurde FC Levadia administratiivhoone ning hallile otsitakse uus asukoht,» kirjutab Tamm.

Abilinnapea Andrei Novikov on Postimehele öelnud, et planeeringu lõpetamiseks oleks piisanud maaomaniku esindaja ehk RKASi kirjast. 

Tamm lisas, et jalgpallihalli rajamise vastu on mitmed huvigrupid. «Nii represseeritute esindusorganisatsioonid, memoriaali arhitektid kui ka piirkonnas elavad inimesed on selle vastu, et kommunismiohvrite memoriaali juurde rajataks mälestuspaiga kohal kõrguv ja sinna mitte sobiv jalgpallihall.»

Tamm esitas peaministrile järgmised küsimused:

  1. Miks ei mindud lõpuni mullu oktoobris leitud kompromisslahendusega rajada memoriaali kõrvale administratiivhoone ja leida jalgpallihallile teine asukoht?
  2. Tallinna linn ega Riigi Kinnisvara AS ei ole esindanud avalikku huvi. Miks on teie valitsuse ministrid loobunud mullu oktoobris leitud kompromisslahendusest ning leppinud detailplaneeringuga, mis seab ohtu õnnestunud ja olulise mälestusmärgi ruumilise mõju?
  3. Kas Teie valitsus ja valitsuse esindajad plaanivad tekkinud olukorrale lahenduse leidmiseks kohtuda Tallinna linna, FC Levadia ja represseeritute esindusorganisatsioonide esindajatega ning memoriaali arhitektidega?
  4. Milline on Teie isiklik seisukoht? Kas toetate jalgpallihalli detailplaneeringuga edasi liikumist, eelmise aasta oktoobris sõlmitud kompromisslahendust või mõnda teist alternatiivi?
  5. Kas memoriaal kui mälupaik ja kommunismiohvrite mälestused on Teie silmis olulised? Kas olete peaministrina valmis võtma memoriaali küsimuses juhtrolli, et kaitsta eestlaste mälestus- ja rahupaika?
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles