Liimets: Eesti ei pea Lukašenkat legitiimseks riigijuhiks (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eesti ei pea Aljaksandr Lukašenkat legitiimseks riigipeaks.
Eesti ei pea Aljaksandr Lukašenkat legitiimseks riigipeaks. Foto: AFP / Scanpix

Välisminister Eva-Maria Liimetsa (Keskerakond) sõnul ei saada Eesti praegu Valgevenesse uut suursaadikut, kuna ei pea Aljakandr Lukašenkat legitiimseks riigijuhiks.

«Eesti ei pea suursaadiku lähetamist praegu kohaseks, sest Eesti ega Euroopa Liit ei tunnusta möödunud aasta augustis massiliste võltsimiste tähe all toimunud Valgevene presidendivalimiste tulemusi. Seega ei pea me Lukašenkat legitiimseks riigijuhiks, kellele saaks suursaadik volikirja üle anda,» ütles Liimets.

Välisminister lisas, et saadiku nimetamise senised protseduurid on kulgenud vastavalt Eesti seadusandlusele. «Kas ja millal uus suursaadik Valgevenesse läheb, otsustame tulenevalt kohapealsetest arengutest ning konsultatsioonides partneritega. Suursaadiku puudumisel juhib saatkonda tavapäraselt ajutine asjur,» ütles välisminister.

«Kas ja millal suursaadik Valgevenesse läheb, ei ole veel selge, see sõltub kohapealsetest arengutest ning konsultatsioonidest partneritega,» ütles Liimets.

6. juulil allkirjastas president Kersti Kaljulaid otsuse, millega nimetas Jaak Lensmendi uueks Eesti suursaadikuks Valgevenes.

Otsust on kritiseerinud nii Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet (Reformierakond) kui ka endine välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa), heites ette väga halba ajastust ning seda, et tegu on moraalselt väär.

«Leedu on praegu Valgevene režiimi korraldatud hübriidrünnaku all, milleks kasutatakse põgenikke,» sõnas Paet. Tema sõnul tulnuks oodata ka uue legitiimse presidendi ametisse astumiseni Valgevenes.

«Eelmise valitsuse ajal sõnastasin ise valitsuse otsuse eelnõu, mis deklareeris selgelt, et me ei tunnusta Aljaksandr Lukašenka režiimi poolt võltsitud valimistulemusi,» meenutas Reinsalu reaktsiooni mullu augustis toimunud presidendivalimisele Valgevenes.

Peaminister Kaja Kallase sõnul on aga oluline, et Eestil oleks Valgevenes esindus. «Ja me saaksime kohapealt informatsiooni, samamoodi saaksime aidata oma inimesi, kes meil Valgevenes on,» selgitas Kallas eelmisel nädalal valitsuse pressikonverentsil.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles