Vaktsineerimise korraldamatus sundis Kaja Kallast puhkust katkestama (18)

BNS
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Herman-Erik Isop

Peaminister Kaja Kallas katkestas teisipäeval puhkuse ja läks tagasi tööle, sest riigikontrolli analüüsi kohaselt on tõsised probleemid vaktsineerimise korralduses.

«Katkestasin täna viis päeva kestnud puhkuse, sest riigikontrolli analüüs, mille neil palusin teha kriisi juhtimise kohta koroonaviiruse teise laine ajal, tõestas must valgel ära tõsised probleemid vaktsineerimise korralduses,» kirjutas Kallas Facebookis.

«Riigikontroll nendib, et meie ladudes seisab tuhandeid kasutamata vaktsiine – nädala taguse seisuga koguni üle 170 000 doosi Pfizeri ja Moderna vaktsiini. Samal ajal on üle Eesti sadu tuhandeid inimesi, kes tahavad ja vajavad vaktsiini, kuid mingil põhjusel pole seda saanud. See on lubamatu olukord,» kirjutas Kallas.

Peaminister märkis, et vaktsineerimise korraldus on varemgi tekitanud tõsiseid küsimusi, mistõttu ta on pidevalt nõudnud sotsiaalministeeriumilt ülevaateid ja tegutsemist.

«Täna, riigikontrolli analüüsi valguses, nõudsin kahetunnise kohtumise käigus vaktsineerimise eest vastutavalt tervise- ja tööministrilt Tanel Kiigelt sisulisi vastuseid ja konkreetseid tähtaegu, mil probleemid saavad lahendatud,» kirjutas Kallas. Ta lisas, et riiulitel seisev vaktsiin peab jõudma sinna, kus on tahtjaid ja kus on vaktsiinist puudus. «Vaktsineeritud inimesed tagavad Eesti avatuse.»

«Vahepeal on ligi 550 000 eestimaalast täielikult vaktsineeritud, ligi 625 000 eestimaalast saanud vähemalt ühe vaktsiinidoosi. Seda on küll omajagu, kuid pikk tee on veel minna ja kiiresti, sest sügiseni pole jäänud enam kuigi palju aega. Pfizeri vaktsiini saavad juba praegu kasutada kõik täiskasvanud ja noored alates 12-eluaastast ning Euroopa Ravimiamet andis heakskiidu ka Moderna kasutamiseks juba alates 12-aastaste vaktsineerimisel – see võimalus peab kiiresti avanema ka Eestis. Kooli alguseni on jäänud viis nädalat – kui kohe praegu vaktsineerite, saavad lapsed veel sügise ja kooli algusnädalatel kaitse ning teie ise ka.»

Kommentaarid (18)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles