RIA: dokumendifotode vargus ei avalda e-teenustele mingit mõju (2)

Copy
Kurjategija veebis.
Kurjategija veebis. Foto: Sander Ilvest

Inimesed, kelle dokumendifoto oli ebaseaduslikult alla laaditud ei pea uut dokumenti ega fotot tegema. Samuti ei avalda intsident mõju ID-kaardile, mobiil- ja Smart-ID-le ega e-teenustele.

Riigi infosüsteemi amet (RIA) koos politsei- ja piirivalveametiga (PPA) edastas täna varahommikul neile inimestele, kelle dokumendifoto ebaseaduslikult alla laaditi, teavituse riigiportaali eesti.ee kaudu suunatud e-posti aadressile. Paljud teate saanud inimesed on põhjendatult mures ning uurinud, kas ja kuidas andmete vargus neid mõjutab, mida nad saavad enda kaitseks teha ja kas nad ise on kuidagi valesti käitunud.

Olukord on RIA sõnul arusaadavalt tavatu ning tekitab küsimusi ja segadust. «Kinnitan, et ükski inimene, kelle foto ebaseaduslikult alla laaditi, ei ole midagi valesti teinud. Andmete varguse tegi võimalikuks ründaja oskuslik tegevus ja turvanõrkus RIA ühes vanas teenuses. Parandasime selle turvanõrkuse süsteemis ning peatasime ründaja tegevuse kohe pärast intsidendi avastamist. Oleme ka teised sarnased teenused ennetavalt üle kontrollinud,» sõnas RIA juht Margus Noormaa.

RIA juht lisas, et neil on samuti teada, et andmeid edasi saadetud ei ole, mis tähendab, et need allalaadija arvutist kaugemale ei jõudnudki. «Mõistame, et kahju on tehtud ning ma ei soovi vastutusest kõrvale astuda. Vastutuse all pean silmas seda, et me teeme asjad korda ja paremaks, et välistada tulevikus sarnaseid ründeid.» 

RIA selgitas, et dokumendifoto ebaseaduslik allalaadimine ei avalda mõju ID-kaardile, Mobiil-ID-le ega ka Smart-ID-le. Samuti töötavad tõrgeteta edasi riiklikud e-teenused, kuna foto, isikukoodi ja nime alusel ei ole võimalik siseneda e-teenustesse, anda digiallkirja ega teha erinevaid finantstehinguid (sh pangaülekanded, notariaalsed tehingud jne).

«Inimesed, kelle pilt koos nime ja isikukoodiga oli kahtlustatava valduses, ei pea uut dokumenti taotlema ega ka uut fotot tegema. Kõik isikut tõendavad dokumendid ning pildid kehtivad jätkuvalt.»

Kuigi PPA esialgse hinnangu kohaselt saadud andmeid edasi saadetud ei ole, tuleb sellegipoolest pöörduda politsei poole, kui tekib kahtkus, et tema andmeid on kuritarvitatud.  

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles