Uudisnädal ⟩ Kiire tagasivaade nädala tippsündmustele

Postimees
Copy
Eesti olümpiavõitjatest epeenaiskonna ja treenerite vastuvõtt Tallinna lennujaamas.
Eesti olümpiavõitjatest epeenaiskonna ja treenerite vastuvõtt Tallinna lennujaamas. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Postimees koos BNSiga võtab lühidalt lõppeva nädala uudised kokku.

NÄDALAVAHETUS, 24.-25. juuli

Eesti:

Katrina Lehis.
Katrina Lehis. Foto: Tairo Lutter

Esimene medal - Katrina Lehis pälvis Tokyos naiste individuaalse epeevehklemise olümpiaturniiril pronksmedali.

Karm statistika - Ülemaailmsel uppumise ennetamise päeval tõi päästeamet veeõnnetuste statistika seas välja, et tänavu südasuvel on iga nädal uppunud vähemalt kolm inimest.

Siiski finaali - Eesti paarisaeruline neljapaat sai Tokyo olümpiamängude lohutussõidus Suurbritannia järel teise koha ja pääses A-finaali.

Valeri Karpin
Valeri Karpin Foto: Vladimir Pesnya/RIA Novosti

Eesti panus NATOsse - Kaitseministeerium küsib järgmise aasta lõpuni riigikogult mandaati osalemaks tuleval aastal vajadusel kuni 80 kaitseväelasega NATO reageerimisjõudude NRF koosseisus ning kuni 200 kaitseväelasega NATO valmidusinitsiatiivi koosseisus.

Toetus Leedule - Leedus toimuv rändekriis kujutab endast hübriidrünnakut ja Eesti kohustus on riiki aidata, ütles Leedu siseministri Agnė Bilotaitėga vestelnud kaitseminister Kalle Laanet.

Eestist pärit vutimehe edu - Narvast pärit endine Venemaa koondise jalgpallur Valeri Karpin määrati sama riigi esindusmeeskonna peatreeneriks.

Piiri tagant:

Kreml näitab musklit - President Vladimir Putin hoiatas Peterburis mereväeparaadil, et Vene laevastik on suuteline andma vaenlasele surmava löögi nii vee all kui õhus.

USA õhutugi - USA jätkab õhulööke islamiliikumisega Taliban võitlevate Afganistani vägede toetuseks, kinnitas USA keskväejuhatuse ülem kindral Kenneth McKenzie.

USA on kohal – USA saatis Saksamaalt Ramsteini õhuväebaasist Gruusiasse rahvusvahelisele õppusele Agile Spirit 2021 kopterid Blackhawk ja mitusada sõjaväelast.

Miamis Surfside'is kokkuvarisenud elamu.
Miamis Surfside'is kokkuvarisenud elamu. Foto: David Santiago

Miami tragöödia lõpp – Kuu aja eest Floridas Miami Beachi lähedal Surfside'is kokkuvarisenud tornelamu rusudest ohvrite otsimine lõpetati, varingus sai surma vähemalt 97 inimest ja üks jäi kadunuks.

Loodus murrab – Indias tõusis tugevatest mussoonvihmadest põhjustatud üleujutustes ja maalihetes hukkunute arv pühapäeval 159ni.

ESMASPÄEV, 26. juuli

Eesti:

Kaitsevägi piirab vaktsineerimisest loobunute väljalube. 
Kaitsevägi piirab vaktsineerimisest loobunute väljalube. Foto: Tairo Lutter (Postimees)

Sõdurid luku tahaVaktsineerimisest loobunud ajateenijate puhul on väljalubade andmine piiratud maksimaalselt ühele korrale kuus.

Piirangud naasevad – Valitsus võttis vastu varem kokku lepitud korralduse muudatused, millega vähendatakse nii siseruumides kui ka välitingimustes nakkusohutuse kontrollita üritustel ja tegevustel osalejate piirarve Covid-19 leviku piiramiseks.

Lihtsamalt Soome - Sellest nädalast leevendas Soome piiriületuse nõudeid ning kaotas piirikontrolli Schengeni ja ELi alas - nüüd piisab Soome sisenemisel ka vaid ühest vaktsiinidoosist või negatiivsest koroonatestist.

Pahased hiidlased – Hiiumaa ettevõtjad, nii turismisektoris kui laiemalt, samuti kultuuri- ja spordisündmuste korraldajad ootavad seoses tekkinud olukorraga praamiliikluses lubaduste täitmist ja kahjude korvamist.

Piiri tagant:

380 migranti majutav Pabradė migrantide keskus on Leedu rändekriisi üks sümboleid.
380 migranti majutav Pabradė migrantide keskus on Leedu rändekriisi üks sümboleid. Foto: Konstantin Sednev

Rändekriis Leedus jätkub – Leedus peeti viimase ööpäevaga kinni veel 131 ebaseaduslikku sisserändajat.

Kreml pitsitab – Vene riiklik telekommunikatsiooni järelevalveamet Roskomnadzor blokeeris 49 veebilehte, mis on seotud vangistatud Kremli-kriitiku Aleksei Navalnõiga.

USA ja Iraak lähenevad - USA president Joe Biden ütles enne kõnelusi Iraagi peaministri Mustafa al-Kadhemiga, et kahe riigi suhted on jõudmas uude faasi, mis hõlmab muu hulgas USA vägede sõjalise missiooni lõpetamist 2021. aasta lõpuks.

Najib Mikati.
Najib Mikati. Foto: SCANPIX

Uus juht Liibanonis – Liibanoni seadusandjad valisid uue valitsuse moodustajaks miljardärist ärimehe Najib Mikati, et ta lahendaks aasta kestnud poliitilise ummikseisu.

Koroona piirab kultuuriHolland otsustas tühistada kõik selleks suveks kavandatud mitmepäevased muusikafestivalid seoses koroonanakkuste arvu tõusuga, kuid leevendas piiranguid reisimisele enamikku Euroopa riikidesse.

ÜRO hoiatab – ÜRO hoiatas, et Afganistanil võib tulla suurima tsiviilohvrite arvuga aasta viimase enam kui kümnendi jooksul, kuna islamiliikumise Taliban rünnakutel pole lõppu näha.

TEISIPÄEV, 27. juuli

Eesti:

Tokyo olümpia epeefinaal, Eesti – Lõuna-Korea.
Tokyo olümpia epeefinaal, Eesti – Lõuna-Korea. Foto: Tairo Lutter

Kuldne olümpia – Eesti epeenaiskond võitis Tokyo olümpiamängudel kuldmedali.

Vaktsineerimiskriis – Peaminister Kaja Kallas katkestas puhkuse ja tuli tööle, sest riigikontrolli analüüsi kohaselt on tõsised probleemid vaktsineerimise korralduses.

Võitlus mälestuse nimel – MTÜ Eesti Memento Liit koos eraisikutest kaebajatega esitasid Tallinna halduskohtule kaebuse seoses Tallinna linnavalitsuse korraldusega kehtestada detailplaneering Maarjamäe jalgpallikeskuse rajamiseks.

Eesti protest – Välisministeerium andis Iraani saatkonna ajutisele asjurile Helsingis Ahmad Haji Hosseinile üle noodi 23. juulil toimunud Eesti merepiiri rikkumise kohta Iraani sõjalaeva Sahand poolt.

Anneli Ott 
Anneli Ott Foto: Elmo Riig/SAKALA

Kultuuriministri segased sõnumid – Kultuuriminister Anneli Ott, kes meedia andmetel on valitsuskabineti ainuke vaktsineerimata liige, kuid on keeldunud seda väidet kommenteerimast, märkis, et igale inimesele peab jääma kaitsepookimises vaba valik ja see otsus tuleb teha läbikaalutult.

Hinnaralli gaasiturul – Seoses gaasihinna hüppelise kallinemisega maailmaturul, muudab Eesti Gaas alates 1. septembrist koduklientide gaasimüügi hinnakirja; hind kasvab keskmiselt 51 protsenti.

Piiri tagant:

USA on maskiusku – USAs peaksid koroonaviiruse vastu täielikult vaktsineeritud inimesed hakkama kõrge ohutasemega piirkondades avalikes siseruumides taas maski kandma, ütles haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse direktor.

Algirdas Paleckis.
Algirdas Paleckis. Foto: Dainius Labutis / Scanpix

Kremli spioonimängud – Šiauliai ringkonnakohtus mõistis Venemaa kasuks luuramises süüdi Leedu Sotsialistliku Rahvarinde endise juhi Algirdas Paleckise ja saatis ta kuueks aastaks vangi.

Mure Afganistani pärast – NATO peasekretär Jens Stoltenberg kordas üleskutset saavutada Afganistanis rahu läbirääkimiste teel, kuid tunnistas, et riigi julgeolekuolukord on võõrvägede lahkudes äärmiselt keeruline.

Pingete leevendumine – Põhja-Korea ja Lõuna-Korea leppisid kokku kommunikatsioonikanalite taastamises.

KOLMAPÄEV, 28. juuli

Eesti:

Kaja Kallas sai Moderna vaktsiinisüsti.
Kaja Kallas sai Moderna vaktsiinisüsti. Foto: Peaministri büroo

Kaitsesüst valitsusjuhile – Peaminister Kaja Kallasel möödus pool aastat Covid-19 läbipõdemisest ja ta vaktsineeris end kolmapäeval selle haiguse vastu.

Parvlaeva õnnetus – Ohutusjuurdluse keskus algatas Kuivastu sadamas parvlaevaga Tõll 21. juulil juhtunud õnnetuse ohutusjuurdluse, esmastel andmetel oli tegemist tehnilise rikkega.

Ehmatav prognoos – Terviseameti nakkushaiguste osakonna juhataja Hanna Sepp märkis Covid-19 hetkeolukorrast rääkides, et praeguse trendi jätkudes võib septembris oodata juba üle 2000 nakatunuga päevasid.

Riigi Infosüsteemi Ameti juht Margus Noormaa
Riigi Infosüsteemi Ameti juht Margus Noormaa Foto: Mihkel Maripuu

Suur andmeleke - Riigi infosüsteemi ametieksperdid ning politsei- ja piirivalveamet peatasid sadade tuhandete dokumendifotode allalaadimise isikut tõendavate dokumentide andmebaasist - andmete allalaadimist võimaldas turvanõrkus RIA hallatavas fotosid vahendavas teenuses.

Reformierakonna reiting kosub - Reformierakonna toetus tõusis taas üle 30 protsendi, samuti on jätkuvalt tõusutrendi nautimas Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE). Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 30,2 protsenti, EKREt 23,7 protsenti ja Keskerakonda 17,4 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Eesti paariaeruline neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo (paremalt), Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Jüri-Mikk Udam.
Eesti paariaeruline neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo (paremalt), Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Jüri-Mikk Udam. Foto: Tairo Lutter

Medalilootuse purunemineEesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ning Jüri-Mikk Udam sai Tokyo olümpial finaalsõidus 6. koha.

Piiri tagant:

Sõjaväega migrantide vastu – Leedu sõjavägi hakkab lähiajal valvama paiku, kuhu asustatakse seadusvastased sisserändajad, ütles Leedu kaitseminister Arvydas Anušauskas.

USA ja Venemaa kõnelused – USA ja Venemaa kõrged diplomaadid pidasid Ühendriikide välisministeeriumi teatel «mahukaid ja professionaalseid» kõnelusi relvastuskontrolli ja teiste teemade üle, ehkki kahe riigi suhted on hulga erimeelsuste tõttu madalseisus.

Dusty Hill.
Dusty Hill. Foto: AFP / Scanpix

Rokisauruse lahkumine - Suri USA rokkansambli ZZ Top bassimees ja asutajaliige Dusty Hill.

Peruule uus riigipeaVasakpoolne Pedro Castillo vannutati Peruu viiendaks presidendiks kolme aasta jooksul.

Reisileevendused vaktsineeritutele – Inglismaa lubab USA ja Euroopa Liidu kodanikel ilma karantiininõudeta riiki reisida, kui nad on vaktsineeritud.

Veebikrati piinadEcuador võttis WikiLeaksi asutaja Julian Assange'ilt kodakondsuse, kuna võimude sõnul oli end varem Ecuadori saatkonnas Londonis varjanud mehe kodakondsustaotluses hulk vigu ja eksimusi.

USA ja ELi lähenemine – USA president Joe Biden nimetas oma kauaaegse abi Mark Gitensteini Ühendriikide suursaadikuks Euroopa Liidu juurde, seda ajal, mil tema administratsioon on andmas suuremat tähtsust suhetele 27-liikmelise blokiga.

NELJAPÄEV, 29. juuli

Eesti:

Koroonaviiruse riskitase tõusis.
Koroonaviiruse riskitase tõusis. Foto: Sander Ilvest

Ohutase kerkib - Seoses koroonaviiruse leviku laienemisega tõusis Eesti riskitase kollaselt ehk keskmiselt tasemelt oranžile ehk kõrgele tasemele.

Uued eesmärgid – Sotsiaalministeerium uuendas koostöös valitsuse ja Covid-19 vaktsineerimise strateegia töörühmaga Eesti Covid-19 vastase vaktsineerimise eesmärke sügiseks ning kirjeldas võimalikud revaktsineerimise stsenaariumid.

Ühistranspordis hakkab kehtima maskikandmise kohustus.
Ühistranspordis hakkab kehtima maskikandmise kohustus. Foto: Marko Saarm

Maskis bussisõitjad – AS Tallinna Linnatransport kutsub inimesi ühissõidukites maski kandma, sest see hoiab ühiskonna terve ja avatuna - uuest nädalast on ühistranspordis maski kandmine kohustuslik.

Valitsusjuhi kriitika - Peaminister Kaja Kallase sõnul on vaktsineerimisega probleeme ning sotsiaalministeeriumi juhtimistasandil on vaja muutusi.

Piirangud naasevad - Valitsus tegi põhimõttelise otsuse langetada alates 9. augustist veelgi nakkusohutuse kontrollita üritustel ja tegevustes osalejate piirarve, muudatused hakkavad kehtima ka toitlustusasutustes.

Energiahiiu kasumEesti Energia teenis esimesel poolaastal rekordilise 538,4 miljoni euroni küündinud müügitulu juures 16,5 miljonit eurot puhaskasumit, mullu samal perioodil oli ettevõtte puhaskasum 5 miljonit eurot.

Piiri tagant:

Võitlus migrantidega – Euroopa Liit teatas, et avaldab Iraagile survet, et see ohjeldaks migrandivoolu Valgevenesse, kust nad siis üle piiri Leetu smugeldatakse.

Maskikohustus kogub hoogu - USA riigitöötajad peavad vaktsineerima või kandma maski ja ennast regulaarselt testima.

Meeleavaldajad nõuavad Myanmari kukutatud tsiviiljuhi Aung San Suu Kyi vabastamist.
Meeleavaldajad nõuavad Myanmari kukutatud tsiviiljuhi Aung San Suu Kyi vabastamist. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Kriis Myanmaris - Suurbritannia hoiatas ÜRO Julgeolekunõukogu, et riigipöörde läbi teinud Myanmari 54 miljonist elanikust võivad pooled järgmise kahe nädala jooksul nakatuda koroonaviirusega.

Tulvad räsivad Hiinat – Hiina keskosa eelmisel nädalal tabanud tulvade ohvrite arv on kerkinud vähemalt 99-ni.

REEDE, 30. juuli

Eesti:

Vaktsineerimine edeneb - Reedese seisuga oli kaheksas maakonnas vähemalt ühe Covid-19 vastase doosiga vaktsineeritud üle 60 protsendi täiskasvanutest, veel kahes maakonnas on sellest puudu alla kahe protsendi.

Tarmo Soomere on üks EV presidendi kandidaate
Tarmo Soomere on üks EV presidendi kandidaate Foto: Madis Veltman

Lõpuks presidendikandidaat - Riigikogu esimees Jüri Ratas arutas parlamendierakondade juhtidega Eesti Teaduste Akadeemia presidendi Tarmo Soomere võimalikku kandideerimist Eesti presidendiks.

Mõrvaprotsessi jätk - Mullu juunis Lihulas inimesi tulistanud Mikk Tarraste ja tema kaitsja maakohtu otsust ringkonnakohtus ei vaidlustanud, kuid seda tegid prokurör ja kannatanud, kes tahavad Tarrastele eluaegset vangistust.

Piiri tagant:

Jaapani mure - Jaapani valitsus pikendas koroonaviiruse eriolukorda Tokyos ja kehtestas piirangud veel neljas prefektuuris, kuna nakatumine on olümpia ajal hoogustunud.

2019. aastast pärit satelliidipilt raketišahtide ehitusest Hiina keskosas.
2019. aastast pärit satelliidipilt raketišahtide ehitusest Hiina keskosas. Foto: Maxar Technologies/AP/Scanpix

Hiina relvastub - USA sõjavägi hoiatab, et Hiina on keset Pekingi ja Washingtoni pingete kasvamist asunud laiendama oma raketišahte tuumarelvade jaoks.

Vana sõprus - Venemaa Ida-sõjaväeringkonna mitmeotstarbelised hävitajad Su-30SM osalevad Hiinas ühisõppustel «Sibu/Interaction - 2021».

Veebihiiu miljardid - USA internetikaubandushiid Amazon teatas kvartalikasumi 48-protsendilisest kasvust 7,8 miljardini võrreldes aastataguse sama ajaperioodiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles