Kaljulaid: Leedu hübriidkriis võib kujuneda ohuks kogu Euroopa Liidule (14)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
President Kersti Kaljulaid.
President Kersti Kaljulaid. Foto: Lisa Leutner

President Kersti Kaljulaid kohtus täna siseminister Kristian Jaani ja kaitseminister Kalle Laanetiga, et rääkida Leedu olukorrast. Kaljulaid on seisukohal, et tegu ei ole pelgalt migratsioonikriisi, vaid hübriidkriisiga, mis võib ohtlikuks kujuneda kogu Euroopa Liidule.

«Viimastel nädalatel koordineeritult üle Leedu piiri suunatud inimvoog ei ole pagulaskriis. See ei ole migratsioonikriis ja see ei ole ainuüksi Leedu probleem,» teatas president. «See on selgelt hübriidkriis, mis võib kujuneda ohtlikuks nii kõigile kolmele Balti riigile kui ka kogu NATOle ja Euroopa Liidule,» kirjutas Kaljulaid sotsiaalmeedias ja lisas, et seda ohtu ei tohi ei pisendada ega alahinnata. 

Presidendi sõnul on oluline nii Balti riikide koostöö kui ka vajadus juhtida rahvusvaheliste organisatsioonide tähelepanu olukorra tõsidusele. 

«Praeguse hübriidkriisiga samal ajal toimub Venemaa ja Valgevene sõjaline suurõppus Zapad 2021. Täna on veel keeruline hinnata, kas need kaks operatsiooni on omavahel seotud või mitte, aga kindlasti pingestab see olukorda veel ning peame kogu Euroopa Liidu ja NATOga olukorda väga tähelepanelikult jälgima ja adekvaatselt reageerima,» kirjutas president. 

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles