Jaani: viimastel nädalatel piirilt tagasi saadetute hulk on kasvanud

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Siseminister Kristian Jaani.
Siseminister Kristian Jaani. Foto: Mihkel Maripuu

Olukorras, kus nakatumisnäitajad tõusevad, peavad lennureisidega Eestisse saabujad ja Eesti-Vene piiri ületajad arvestama Covid-dokumentide kontrolliga, märkis siseminister Kristian Jaani (KE).

«Lennujaamas käib see riikide n-ö värvikoodi alusel sõltuvalt sellest, kas maandunud lennuk saabus rohelisest, kollasest või punasest riigist. Kuid veel enne meie kontrolli on oluline roll lennuettevõtjatel. Eesti-Vene piiril kontrollitakse kõiki saabujaid,» selgitas Jaani.

Riikide nakatumisnäitajate kohta saab regulaarselt uuendatavat infot välisministeeriumi veebilehelt. Sealt saab teada ka Eestisse sisenemise tingimused ning selle, milline riik kuulub roheliste, milline kollaste ja milline punaste hulka.

Eestisse punasest ja kollasest riigist saabujad peavad olema valmis esitama oma Covid-dokumente – tõendit vaktsineerimise kohta, negatiivset PCR-testi või haiguse läbipõdemise tõendit.

Reisijate esimese kontrolli teeb juba lennuettevõtja. «Vajalik kontroll saab lennureisijatele Schengeni sisepiiril tehtud juba enne Tallinna lennujaama jõudmist,» lausus Jaani ja lisas, et sisuliselt ei ole piirivalvuritel vajadust neid reisijaid omakorda üle kontrollida.

Rohelistest ja kollastest riikidest tulnud reisijaid kontrollitakse lennujaamas pisteliselt, et tuvastada, kas mõni on reisi alustanud punasest riigist või läbinud transiitreisijana punast riiki.

«Kui räägime Euroopa Liidu välispiirist ja võtame näiteks Eesti-Venemaa piiri, siis seal kontrollitakse Covid-19 osas kõiki riiki siseneda soovijaid. Suviste puhkuste tõttu on huvi Eestisse tulla tõusnud,» lausus minister. 

Seetõttu on viimastel nädalatel ka piirilt tagasi saadetute hulk kasvanud – juulis saadeti piirilt tagasi 228 inimest. Covid-dokumente kontrollitakse pisteliselt ka Eesti-Läti piiril.

«Meie enda kodanik või elamisloaga inimene tuleb muidugi igal juhul riiki lubada. Sõltuvalt olukorrast võib aga juhtuda, et tal tuleb jääda eneseisolatsiooni,» ütles Jaani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles