Eesti väeosa tõlk Omar pääses perega lõpuks Talibani eest minema (2)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Pildil Afganistanis Eesti missioonisõdurite tõlk Omar viimastel päevadel Eestis, oktoober 2020.
Pildil Afganistanis Eesti missioonisõdurite tõlk Omar viimastel päevadel Eestis, oktoober 2020. Foto: Kristjan Teedema

Eesti väeüksuste tõlk Afganistanis Omar jõudis esmaspäeva varahommikul Inglismaale. Tal on tulnud kaua oodata, et liitlased, keda ta kahe aasta jooksul aastatel 2011–2013 tõlgina aitas, tuleksid vajadusel omakorda talle vastu.

Äsja Inglismaale jõudnud Omar saatis esmaspäeva hommikul Postimehe ajakirjanikule Messengeris järgmise teate: «Olen väga õnnelik ja mul on kõik hästi. Ma jõudsin täna öösel UKsse. Oleme praegu Manchesteris ja jääme siia hotelli kümneks päevaks. Siin pakutakse igasuguseid võimalusi. Seejärel liigume siit juba pikemaks ajaks oma uude koju. Hoian teid informeerituna ja jääme sõpradeks. Olen lõpuks ometi turvalises kohas ning alustan UKs oma elu uut peatükki.»

Peale eestlaste missiooni lõppu Afganistanis taotles Omar võimalust tulla elama Eestisse, kuid meie ametivõimudele ei olnud tema teened selleks piisavalt veenvad. Alles 2016. a, tänu relvavendade ja Eesti reservohvitseride kogu pingutustele sai ta siiski loa tulla Eestisse õppima. Omar omandas bakalaureuse diplomi Euroülikoolis ning läks 2019. a edasi õppima Tallinna Ülikooli. Külastades talvise eksamisessiooni ajal kodumaad, et seal oma pulmad pidada, ei õnnestunud tal aga seal siseneda Tallinna Ülikooli veebikeskkonda, et õiendada eksamid. Soovides abikaasa Meena Eestisse ühes võtta, taotles Omar ka temale meie Delhi saatkonnast Eestisse elamis- ja õpinguteluba, kuid seda ei saadud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles