Eesti Pank viis läbi digieuro uurimuse

Change
Copy
Foto: Change

Euroala rahanduse ühe tulevikusuunana uuritakse aina rohkem digitaalset raha ehk digieurot ning sellega aitab eksperimenteerida ka Eesti Pank. Hiljutise uurimisprojekti tulemusena leiti, et kasutades plokiahela tehnoloogiat, saab digitaalne euro olla tehniliselt võimekas, pakkudes ülikiireid makseid ja väiksemat süsiniku jalajälge.

Digieuro testprojekt

Eesti Pank teatas pressiteates, et viis koos Euroopa Keskpanga (EKP) ja euroala seitsme keskpangaga läbi digieuro tehniliste võimaluste uurimisprojekti. Lisaks Euroopa Keskpangale osalesid uurimuses veel Hispaania, Saksamaa, Itaalia, Kreeka, Iirimaa, Läti ja Hollandi keskpangad. Katse eesmärgiks oli hinnata keskpanga digitaalse valuuta (ingl. Central Bank Digital Currency) võimalikku lahendust.

Tehniliselt andis Eesti Panga poolt läbiviidud eksperiment suurepäraseid tulemusi. Nimelt liikus testi käigus ehitatud digieuro süsteemis korraga üle 300 000 makse sekundis ja raha jõudis saajani vaid paari sekundiga. See tähendab, et digieuro on hästi skaleeritav ning ei sea piire rahamassi suurusele. Veel lisati, et digieuroga saab siduda ka elektroonilise identiteedi, andes samal ajal võimaluse erinevateks privaatsuse astmeteks.

Euroopa Keskpank näeb digitaalse euro vajalikkust

EKP andis hiljuti teada, et käivitab euroala digitaalse valuuta uurimisfaasi, mis kestab 24 kuud. Selle raames viiakse läbi erinevaid katseid, uurimaks täpsemalt digitaalse euro võimalusi ning Eesti Panga poolt tehtud eksperiment oli üheks selle uurimuse osaks. EKP nendib veel pressiteates, et kui digieuro saab rohelise tule, ei kaoks sularaha tulevikus ära, vaid tegemist oleks samaväärse maksevahendiga sularaha kõrval.

EKP poolt avaldatud aruandes „Euro rahvusvaheline roll” toodi välja digieuro mitmeid eeliseid nagu suurem turvalisus ja kiiremad riikidevahelised maksed. Veel nenditi, et keskpanga digiraha kasutusele võtmata jätmise riskiks on võimalik oht suurte tehnoloogiafirmade poolt, kes võivad tulevikus samuti oma maksevahendi luua, mis võib pärssida keskpankade suutlikkust oma rahapoliitikat täita. Kuigi aruandes ei nimetatud ühtegi nime, pidas EKP tõenäoliselt silmas Facebooki ning tema plaani võtta kasutusele oma digivaluuta Diem (endise nimega Libra).

Loe lisaks: “Krüptorahade buum utsitab riike oma digivaluutasid arendama”

Investeeri krüptorahadesse Change’i äpiga

Neile, kes soovivad investeerida klassikalistesse krüptorahadesse, on selleks kõige mugavam viis kasutada Change’i algajasõbraliku investeerimisrakendust. Change äpis saavad kasutajad osta ja müüa rohkem kui 20 krüptovaluutat, kaubelda aktsiate, maavarade ja Change’i enda CNG tokeniga. Change’is ei pea investeerima suurte summadega - alustada saab isegi 10 euroga.

Laadi alla Change äpp

Copy
Tagasi üles