Kas ETH 2.0 panustamine on uus trend?

Change
Copy
Foto: Change

Krüptoruumi suuruselt teine plokiahel Ethereum on samm-sammult liikumas uue Ethereum 2.0 plokiahela suunas, kus kõigil etheri omanikel on võimalus olla tehingute kinnitaja ning teenida selle eest passiivset tulu. Kuidas toimib aga uude võrku panustamine ning millised riskid sellega kaasnevad?

ETH 2.0 ei saabu üleöö

Ethereumi arendajad on pikka aega töötanud selle nimel, et minna üle osakupõhisele töömeetodile (ingl. proof of stake), mis on energiatõhusam ja suurema läbilaskevõimega kui praegune võrk, mis maadleb juba pikemat aega ülekoormuse all.

Liikumine täiesti uuele ETH2 plokiahelale on jaotatud etappideks. Neist esimeseks tähtsamaks verstapostiks oli Beacon ahela käivitamine möödunud aasta 1. detsembril, mis on justkui sillaks kahe võrgu vahel. Järgmine suurem tarkvarauuendus (London hard fork) on kavandatud selle aasta 4. augustiks ning muudab kapitaalselt Ethereumi tehingutasude mudelit. Viimane faas, kus liidetakse omavahel uus ja vana plokiahel, peaks arendajate hinnangul juhtuma orienteeruvalt 2022. aasta esimeses pooles, kuid elu on näidanud et seatud tähtajad kipuvad edasi lükkuma.

Ethereum 2.0 panustamine kogub populaarsust

Kui praegune Ethereumi võrk tugineb tehingute kinnitamisel kaevandajatele, siis uus ETH2 võimaldab kõigil etheri omanikel olla tehingute valideerija rollis. See tähendab, et kaevandajate arvutid ei võistle enam ploki leidmise nimel, vaid valideerija arvuti määrab automaatselt algoritm, kus valituks saamise võimalused suurenevad vastavalt panustatud krüptoraha hulgale. Tasub ka teada, et kes oma krüptoraha uuele plokiahelale juba kord saadab, ei saa seda koos teenitud intressidega enne kasutada, kui uus ja vana plokiahel on omavahel liidetud. Käesoleval hetkel on lehe Etherscan andmetel Ethereumi 2.0 plokiahelasse lukustatud ligikaudu 6,4 miljonit ETH-d, mis on umbes 5% ringluses oleva etheri kogusest.

Selleks, et saada ETH2 võrgu valideerijaks, tuleb leida minimaalsest 32 ETH-d ning ühendada Ethereumi võrku valideerija-arvuti (ingl. validator node). Need, kellel seda summat välja käia pole, ei pea aga meelt heitma, sest läbi erinevate ühispanustamise platvormide (ingl. staking pools) on ka väiksemate summadega võimalik passiivset tulu teenida. Veebilehe Stakingrewards.com andmetel on viimast meetodit kasutades ETH 2.0 aastane tootlus hetkel 5,85%.

Ethereumisse investeerimiseks kasuta algajasõbralikku investeerimisrakendust Change. Change’i äpp sobib nii algajale investorile kui kogenud kauplejale, kes saab Ethereumi ja Bitcoiniga kaubeldes kasutada ka kuni kahekordset võimendust. Lisaks populaarsematele krüptorahadele saab Change’iga investeerida aktsiatesse, maavaradesse või Change’i enda osalust tähistavasse CNG tokenisse.

Alusta investeerimist ja laadi alla Change’i rakendus

Copy
Tagasi üles