Eesti saatis Leedule patju, magamiskotte ja madratseid (6)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Eestist läks Leedu poole teele 4000 patja, 220 magamiskotti ja 197 madratsit.
Eestist läks Leedu poole teele 4000 patja, 220 magamiskotti ja 197 madratsit. Foto: Päästeamet

Seoses Valgevenest tuleva rändesurvega esitas Leedu uue rahvusvahelise abi palve ning sel nädalal saatis Eesti päästeamet lisaks varasemale abile Leetu patju, magamiskotte ja madratseid.

Leedu poole läks teele 4000 patja, 220 magamiskotti ning 197 madratsit.

Esimese abipaketi saatis päästeamet Leetu 21. juulil, selles oli 10 telki koos sisustusega - voodid, küttekehad ja -konditsioneerid, lauad-toolid ning muu eluks vajalik mööbel.

«Tegemist on järjekordse Euroopa Liidu elanikkonnakaitse mehhanismi kaudu antava abiga. Kindlasti ei ole Leedu praeguses olukorras üksi. Oleme ka edaspidi valmis sinna saatma nii humanitaarabi kui ka piirieksperte,» ütles siseminister Kristian Jaani. 

Täna siirduvad Leetu ka politseiüksuse ESTPOL5 uue vahetuse liikmed.

Päästeameti peadirektori ülesannetes Andreas Anvelt märkis, et hädasolija aitamine on ameti jaoks oluline ja annab kindlustunde, et vajadusel on ka Eestil abi loota. 

«Päästeameti põhitöö on ennetada õnnetusi, päästa elu, vara ja keskkonda, kuid pakkuda seejuures ka abi partneritele, kes seda vajavad. Iga kriis on universaalne ning koostöö aitab hädaolukorrast võimalikult edukalt välja tulla,» rääkis Anvelt.

Eesti saadetud humanitaarabi finantseerib välisministeerium.

Euroopa Liidu elanikkonnakaitse mehhanismiga on liitunud kõik 27 Euroopa Liidu liiget ning Island, Norra, Serbia, Põhja-Makedoonia, Montenegro ja Türgi.

Mehhanismi põhimõtte kohaselt esitab kriisi tõttu abi vajav riik abipalve ja teised liikmesriigid annavad teada, kuidas nad abi osutada saavad. Seejärel teatab abivajaja, kas kõiki pakkumisi on vajalik kasutada.

Lisaks Eestile võttis Leedu vastu Austria, Tsehhi, Taani, Prantsusmaa, Kreeka, Läti, Luksemburg, Holland, Slovakkia, Horvaatia, Soome, Poola, Rootsi ja Sloveenia abipakkumise.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles