Ülevaade ⟩ Diplomaatide väljasaatmine Venemaa ja Eesti vahel on sagenenud

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Ekraanitõmmis FSB 3. augustil avaldatud videost, milles on näha Eesti konsuli Peterburis Mart Lätte kinnipidamist. FSB teatel peeti Lätte kinni, kui ta sai Vene kodanikult salastatud infot.
Ekraanitõmmis FSB 3. augustil avaldatud videost, milles on näha Eesti konsuli Peterburis Mart Lätte kinnipidamist. FSB teatel peeti Lätte kinni, kui ta sai Vene kodanikult salastatud infot. Foto: FSB

Välisministeeriumist saadud informatsiooni kohaselt on Eesti alates 2018. aastast kolmel korral välja saatnud kolm Venemaa diplomaati. Ekspertide sõnul toimuvad diplomaatide persona non grata’ks kuulutamised sagemini, kui välisministeerium avalikkusele teada annab.

26. märtsil 2018. aastal saadeti välja Vene saatkonna töötaja, kelle «tegevus ei olnud vastavuses Viini konventsiooniga kokkulepitud diplomaatilise tegevusega», teatati tolleaegses pressiteates. Kuid ühtlasi oli see osa Euroopa Liidu liidrite kokku lepitud vastusest Suurbritannias Salisburys toimunud keemiarünnakule, mille täielikku ja avatud uurimist ei soovinud Venemaa läbi viia. Euroopa Liit usaldas täielikult Ühendkuningriigi hinnangut, mille kohaselt oli Briti kodanike mürgitamise taga Venemaa.

23. aprillil 2021. aastal avaldas välisministeerium protesti Venemaa saadikule Eestis seoses Tšehhi vabariigist saadud informatsiooniga, mille kohaselt korraldas Vene sõjaväeluure 2014. aastal Vrbě​tices laskemoonalao plahvatuse. Eesti otsustas seepeale solidaarsuse väljendamiseks välja saata ühe Vene diplomaadi, kelle tegevus ei olnud vastavuses Viini konventsiooniga. Tšehhi saatis välja 18 Vene diplomaati.

Kui eelnevad sammud astuti vastuseks Venemaa rahvusvahelisele terroristlikule tegevusele, siis viimatine nende diplomaadi väljasaatmine tänavu 15. juulil oli reaktsioon meie Peterburi konsuli kinnipidamisele nende salateenistuse poolt ja väljasaatmisele Venemaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles