OTSE ⟩ Sotsiaalkomisjon arutab ametitega vaktsineerimise ja piirangute mõju üle (1)

Postimees
Copy
Maskidega inimesed tänavatel ja ühistranspordis
Maskidega inimesed tänavatel ja ühistranspordis Foto: Remo Tõnismäe

Riigikogu sotsiaalkomisjoni avalikul istungil on fookuses koroonaviirusest tulenevate piirangute mõju ühiskonnale, sealhulgas vaktsineerimisega seotud küsimused ning Covid-19 tõenditega seonduv. Otseülekanne algab kell 14.

Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Istungile on kutsutud tervise- ja tööminister Tanel Kiik, haridus- ja teadusminister Liina Kersna ning terviseameti peadirektor Üllar Lanno.

Samuti on istungile kutsutud sotsiaalministeeriumi, haridus- ja teadusministeeriumi, kultuuriministeeriumi, kaitseministeeriumi, siseministeeriumi, PPA, kaitseväe, riigikantselei, õiguskantsleri kantselei, rektorite nõukoja ning Audentese spordiklubi esindajad.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Siret Kotka kirjeldusel arutatakse istungil sõlmküsimusi, mis puudutavad vaktsineerimise ladusamat edenemist ning Eesti elu võimalikult avatuna hoidmist.

«Uuest viiruselainest ja piirangutest tõukuvalt on vajadus vaktsineerimispassi igapäevaselt kaasas kanda aina levinum. Komisjon soovib seega teada saada, kuidas praktikas vaktsineerimistõendi kasutamine, kontrollimine ja järelevalve toimib,» rääkis Kotka. «Samuti on kõne all ajateenijate, kaitseväe personali ja tervishoiutöötajate vaktsineerimine ning vaktsineerimata isikutele kohaldatavad võimalikud piirangud,» lisas ta.

Kotka sõnul käsitletakse ka koroonaviiruse mõju haridusele ja huviharidusele ning valdkondadega seotud võimalikke piiranguid. «Kooliaastale tuleks vastu minna eesmärgiga vältida koolide sulgumist ning hoida huviringe tegutsemas,» märkis komisjoni esimees. «Täiskasvanuid ja lapsi tuleb teavitada vaktsineerimisega seonduvast ning tagada küllaldane ja aktuaalne info. Uurimegi täna, milliseid meetmeid silmas pidades uueks õppeaastaks ja hooajaks valmistutakse,» lisas Kotka.

Sotsiaalkomisjoni aseesimehe Helmen Küti hinnangul on üheks suureks nakkuse ennetamisega seotud kitsaskohaks, millest soovitakse ülevaade saada, olukord piiril ning teistest riikidest Eestisse sisenejate Covid-19 sertifikaatide kontrollimine.

«Hoolimata aina tõsisemast viirusolukorrast, lonkab Eestisse saabujate negatiivse testi, läbipõdemise või vaktsineerimistõendi kontrollimine mõlemat jalga,» leidis Kütt. «Kogemused näitavad, et sageli lennujaamas või sadamas saabujate käest tõendit ei küsita. Samas on sedalaadi seire olukorra kontrolli all hoidmiseks ning viiruse uute tüvede leviku tõkestamiseks võtmetähtsusega,» lisas ta.

Kütt avaldas kahetsust, et arutelu ei toimu mitte riigikogu erakorralise istungjärguna, nagu nägi ette vanematekogule Isamaa fraktsiooni poolt tehtud ning Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna toetatud ettepanek, vaid ainult sotsiaalkomisjoni avaliku istungi formaadis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles