Uudisnädal ⟩ Kiire tagasivaade nädala tippsündmustele

Postimees
Copy
Tallinna noormees Kaspar Kaur lasi immuniseerimistõendi trükkida T-särgile. «Kes seda passi ikka taskust välja viitsib otsida kogu aeg. Praktikas pole veel testinud ja ausalt öeldes pole ka eriti kindel, et see üldse toimib, pigem on tegu suuresti sümboolse lahendusega,» kommenteeris Kaur Elu24-le.
Tallinna noormees Kaspar Kaur lasi immuniseerimistõendi trükkida T-särgile. «Kes seda passi ikka taskust välja viitsib otsida kogu aeg. Praktikas pole veel testinud ja ausalt öeldes pole ka eriti kindel, et see üldse toimib, pigem on tegu suuresti sümboolse lahendusega,» kommenteeris Kaur Elu24-le. Foto: Kaspar Kaur/Erakogu

Postimees koos BNSiga teeb kokkuvõttes nädala olulisematest uudistest.

NÄDALAVAHETUS, 7.-8. august

Politsei- ja piirivalveamet hakkab tugevdama piirikontrolli.
Politsei- ja piirivalveamet hakkab tugevdama piirikontrolli. Foto: Marko Suurmägi

Eesti:

Lennuentusiastide õnnetus – Lätis kukkus alla leedukate ajalooline lennuk, mis osales äsja Tartumaal Eesti lennupäevadel.

Kuulsate noorte narkoprotsess - Mahukas narkoäris süüdistatavad tuntud noored läksid prokuratuuriga kokkuleppele, mis tähendab, et kohus mõistab neile nõustumise korral prokuratuuriga kokku lepitud karistused.

Tokyo OMi logo
Tokyo OMi logo Foto: Getty Images

OM sai läbi - Tokyo suveolümpiamängude lõputseremoonial kandis Eesti lippu kümnevõistleja Maicel Uibo.

Piir tugevamaksPolitsei- ja piirivalveamet tugevdas piirikontrolli Eesti-Läti piiriäärsel alal ja sadamates, et ennetada ebaseaduslikke piiriületusi, juhuks kui Eesti peaks sattuma migratsioonisurve alla.

Isamaa jätkab senisel kursil – Pärnu hotellis Strand toimunud Isamaa volikogu kinnitas erakonna esimehe Helir-Valdor Seederi ettepanekul peasekretäri ametisse uuesti Priit Sibula.

Piiri tagant:

Migratsioonisurve ka Lätile – Lätis peeti nädalavahetusel kinni kümneid kolmandatest riikidest pärit migrante, kes püüdsid ebaseaduslikult piiri ületada.

Iraagi abi – Iraak peatas tähtajatult kõik reisilennud Minskisse, sinna võivad lennata vaid tühjad lennukid, et tuua tagasi Iraagi kodanikke.

EL-i toetus – Valgevenes mullu 9. augustil toimunud presidendivalimistest saadik on selle maa rahvas järjepideva vaprusega võidelnud inimõiguste ja põhivabaduste austamise eest, ütles Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell oma avalduses.

Tuumaveterani lahkumine – Venemaal suri 93 aasta vanuses teadlane ning Nõukogude tuuma- ja vesinikupommi üks loojaid Juri Trutnev.

Mõrv paradiisis - Tais vahistati mees kahtlustatuna šveitslanna mõrvas, kelle surnukeha leiti Phuketi saarelt kose juurest.

Tervisepassi kasutuselevõtu vastane protest Pariisis.
Tervisepassi kasutuselevõtu vastane protest Pariisis. Foto: BENOIT TESSIER/Reuters/Scanpix

Rahutu Pariis – Prantsusmaal toimuvad juba neljandat nädalavahetust järjest meeleavaldused esmaspäeval kehtima hakkava tervisepassi kasutuselevõtu vastu, siseministeeriumi andmetel tuli laupäeval üle riigi tänavatele umbes 237 000 inimest.

Maffiabossi tabamine – Itaalia võimude teatel vahistati Napoli maffiaboss Maria Licciardi, kes oli suundumas lennule Hispaaniasse.

Iraan tõrjub süüdistusi – Iraani valitsus nimetas alusetuteks G7 välisministrite kahlusi, nagu olnuks Iraan Omaani lahes naftatankerile sooritatud droonirünnaku taga.

ESMASPÄEV, 9. august

Suri Jaan Kaplinski.
Suri Jaan Kaplinski. Foto: Toomas Huik

Eesti:

Kultuuriikooni lahkumine – Pärast rasket haigust suri 80 aasta vanuselt kirjanik, luuletaja, tõlkija, kultuurikriitik ja filosoof Jaan Kaplinski.

Uued piirangud - Hakkasid kehtima uued meetmed, et pidurdada koroonaviiruse levikut. Ilma Covid-19 digitõendi kontrollita on lubatud meelelahutuskohtadesse ja üritustele sisetingimustes kuni 50 ning õues kuni sada osalejat. Suurema piirarvuga kontrollitakse digitõendit.

Miljonid kultuurijuhtidele - Alates 2021. aastast saab Eesti Rahvakultuuri Keskuse kaudu küsida toetust laulu- ja tantsupeo kollektiivide juhendajate tööjõukulude katmiseks ning jagamisele läheb 2 041 065 eurot.

Kristin Raudsepp
Kristin Raudsepp Foto: Margus Ansu

Ravimiamet juht paneb ameti maha - Ravimiameti peadirektori kohal üle 20 aasta töötanud Kristin Raudsepp uueks ametiajaks ei kandideeri ning asub septembrist tööle erasektorisse.

Balti toetus – Eesti, Läti, Leedu ja Poola parlamendi väliskomisjoni esimehed kinnitasid Valgevene presidendivalimiste aastapäeval toetust Valgevene suveräänsusele ja iseseisvusele ning kutsusid rahvusvahelist kogukonda üles suurendama toetust Valgevene kodanikuühiskonnale, jätkama Aljaksandr Lukašenka režiimi mittetunnustamise poliitikat ja nõudma uusi presidendivalimisi Valgevenes.

Piiri tagant:

ÜRO hoiatab ka, et Pariisi kliimaleppes seatud meetmetest ei pruugi kokku lepitud kasvuhoonegaaside vähendamiseks piisata.
ÜRO hoiatab ka, et Pariisi kliimaleppes seatud meetmetest ei pruugi kokku lepitud kasvuhoonegaaside vähendamiseks piisata. Foto: SCANPIX

Šokeeriv hoiatus – ÜRO Valitsustevahelise Kliimamuutuste Nõukogu (IPCC) värske raport näitab, et aeg Maa päästmiseks on otsakorral.

Rahaga kriisi vastu – Leedu hakkab sinna Valgevenest ebaseaduslikult saabunud migrantidele maksma 300 eurot kodumale naasmise toetust, kui nood soostuvad priitahtlikult kodumaale naasma, Leedu siseminister Agnė Bilotaitė allkirjastas esmaspäeval sellekohase korralduse.

Vaktsiin armeesse - Pentagon muudab vaktsineerimise sõjaväelastele kohustuslikuks septembri keskpaigaks.

Verine Mali – Arvatavad džihadistid ründasid Mali põhjaosas Nigeri piiri lähedal kolme küla, tappes 51 tsiviilisikut.

Süüdistused kuhjuvad – New Yorgi kuberneri Andrew Cuomo tippnõunik astus tagasi, kui tema tööandjat oli süüdistatud 11 endise ja praeguse töötaja seksuaalses ahistamises.

Talibani võidumarssTaliban hõivas juba kuuenda Afganistani provintsipealinna vähem kui nädala jooksul; esmaspäeval langes islamistide kätte riigi põhjaosas asuv Aibaki linn.

TEISIPÄEV, 10. august

Kaitseväelased vaktsineerivad Mustika keskuse ees inimesi. 
Kaitseväelased vaktsineerivad Mustika keskuse ees inimesi. Foto: Sander Ilvest

Eesti:

Surve vaktsiinivastastele - Valitsus võttis kabinetiistungil vastu põhimõttelise kokkuleppe, mis hõlbustaks tööandjatel vaktsiini- ja testivastaste vallandamist.

Meelis Virkebau
Meelis Virkebau Foto: Andras Kalla / Scanpix

Kaitseväe abiKaitsevägi läkitab meedikud toetama riiklikku vaktsineerimiskampaaniat, püstitades Tallinnas Mustika keskuse parklasse mobiilse vaktsineerimispunkti.

Lepitaja jätkamine – Tervise- ja tööminister Tanel Kiik allkirjastas ja saatis kooskõlastamisele valitsuse korralduse eelnõu, millega nimetatakse Meelis Virkebau uueks ametiajaks riikliku lepitaja ametikohale.

Kandidaadi puudumine – Riigikogu esimees Jüri Ratas kinnitas sotsiaalmeediasse tehtud postituses taas kord, et tema presidendiks ei kandideeri.

Poola parlament
Poola parlament Foto: AP / Scanpix

Piiri tagant:

Võimukriis Poolas – Poola kolmeparteilise võimukoalitsiooni üks osapool, erakond Kokkulepe teatas, et lahkub konservatiivsest-rahvuslikust koalitsioonist pärast seda, kui peaminister tagandas tema liidri Jarosław Gowini valitsusjuhi asetäitja kohalt.

Andrew Cuomo
Andrew Cuomo Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA

Ahistamisskandaal kogub hoogu – New Yorgi kuberner Andrew Cuomo, keda 11 naist süüdistab seksuaalses ahistamises, teatas teisipäeval tagasiastumisest.

Kreml pitsitab – Vangistatud Kremli-kriitiku Aleksei Navalnõi kahele abile esitati uued kriminaalsüüdistused seoses äärmuslikuks sildistatud organisatsioonide rahastamisega.

Rongid seiskuvad – Saksamaa rongijuhid otsustasid teisipäeval alustada seoses palgavaidlusega streiki, teatas nende ametiühing, andes hoobi suvitajatele ja tööstusele.

Massimõrvari kohtutee – Rootsis algas kohus massihukkamistega seotuses süüdistatava iraanlase üle.

KOLMAPÄEV, 11. august

Eesti:

Maarjo Mändmaa
Maarjo Mändmaa Foto: Margus Ansu

Viirusoht suureneb – Kui seni valitses Eestis tervishoiualane hädaolukorra oht, siis nüüd kuulutas terviseamet suureneva nakkusriski tõttu välja hädaolukorra.

Uus kantsler - Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo ning tervise- ja tööminister Tanel Kiik teevad valitsusele ettepaneku nimetada sotsiaalministeeriumi kantsleri ametikohale Maarjo Mändmaa.

Õpetajate testimiskohustus - Haridus- ja teadusminister Liina Kesna kinnitas riigikogu sotsiaalkomisjoni erakorralisel istungil, et Covid-passita õpetajaid ootab ees regulaarne testimine, samuti on riik andnud soovituse hajutada koolides õpilasi, samas vältides laste pikaajalisele distantsõppele saatmist.

Ohus noored – Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma märkis, et Covid-19 haigestumine on kasvutrendis ning sügisel on oodata suuremat nakatumist nooremate inimeste hulgas, sealhulgas nende hulk, kes vajab haiglaravi.

Piiri tagant:

Vaktsiinivastaste lahkumine – Lätis peavad 33 sõjaväelast, kes keeldusid end Covid-19 vastu vaktsineerimast, tõenäoliselt teenistusest lahkuma, kuigi mõni neist võib pärast errusaatmise käskkirja veel ümber mõelda.

Miljonid Leedule – Euroopa Komisjon eraldab Leedule rändekriisi lahendamiseks 37 miljonit eurot rahaabi.

Valgevene ja USA kriis – Valgevene andis USA-le korralduse vähendada oma saatkonna koosseisu pärast seda, kui Washington kehtestas Aljaksandr Lukašenka režiimile uued sanktsioonid.

Aleksei Navalnõi vanglas.
Aleksei Navalnõi vanglas. Foto: Preobrazhensky District Court

Kremli haare – Vene uurijad esitasid vangistatud opositsiooniliidrile Aleksei Navalnõile süüdistuse uues kuriteos, mis võib pikendada tema vangistust.

Saksa spiooniskandaal – Saksamaal peeti kinni Briti mees, keda kahtlustatakse raha eest Venemaa kasuks luuramises.

Isepäine Poola - Poola parlament võttis vastu vastuolulise seaduse, mis kriitikute väitel piirab meediavabadust ja mõjub ilmselt negatiivselt suhetele Ühendriikidega.

Ärimehe vangistamine – Kanada peaminister Justin Trudeau mõistis hukka Hiina kohtus kanada ärimehele Michael Spavorile spionaažisüüdistuse eest määratud pika vanglakaristuse, nimetades seda vastuvõetamatuks ja ebaõiglaseks.

NELJAPÄEV, 12. august

Kortermaja gaasiplahvatuses sai viga üheksa inimest, kellest üks suri haiglas.
Kortermaja gaasiplahvatuses sai viga üheksa inimest, kellest üks suri haiglas. Foto: Pilt videost

Eesti:

Gaasiplahvatus Tartus - Tartus Jaama tänaval toimunud gaasiplahvatuses sai kannatada üheksa inimest, kellest kuue vigastused olid rasked. Prokuratuuri teatel suri Jaama tänava korteris viibinud 46-aastane mees hiljem saadud vigastustesse haiglas.

Vaktsineeritus avalikuks – Valitsus kiitis heaks bioloogiliste ohutegurite määruse, mis võimaldab tööandjatel täiendava ennetusmeetmena küsida töötajalt tõendit Covid-19 haiguse läbipõdemise, negatiivse testi tulemuse või vaktsineerimise kohta.

Pildil on surmavalt mürgine noor valge kärbseseen, mida on segi aetud söödava šampinjoniga.
Pildil on surmavalt mürgine noor valge kärbseseen, mida on segi aetud söödava šampinjoniga. Foto: AIVAR AOTÄHT/SAKALA

Oht loodusest – Terviseameti mürgistusteabekeskuse andmetel tõi kuiva perioodi tõttu edasi lükkunud seenehooaja algus kaasa esimesed rasked mürgistusjuhud ning Tallinna haiglates on hetkel ravil kolm patsienti, kellest kaks vajavad raske seisundi tõttu lisaks antidootravile ka neeruasendusravi.

Politsei abi - Tervise- ja tööminister Tanel Kiik kinnitas valitsuse pressibriifil, et maskikohustuse järelevalvega liituvad ka politseipatrullid.

Vaktsiinivastaste vallandamine - Tallinna kiirabis lõpetati augusti alguses tööleping ligi 22 töötajaga, sest nad ei olnud nõus end vaktsineerima - nüüd on osa töötajatest otsustanud minna Tallinna kiirabi peaarsti Raul Adlase vastu kohtusse.

Piiri tagant:

Diana Mickeviciene
Diana Mickeviciene Foto: Reuters/ScanPix

Hiina näitab jõudu - Leedu suursaadik Diana Mickeviciene teatas, et tal kästi Hiinast lahkuda.

Süüdistused reetmises – Venemaal vahistati riigireetmises kahtlustatuna hüperhelirakettidele spetsialiseeruva instituudi juht ja peainsener Aleksandr Kurgano.

Taliban läheneb Kabulile – Islamistlik Taliban on võtnud üle politsei peakorteri Afganistani suuruselt kolmandas linnas Herātis ja hõivanud veel ühe provintsipealinna vaid 150 kilomeetri kaugusel pealinnast Kabulist.

Kahtlused Hiina suhtes - Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas, et vajab juurdepääsu kõikidele asjakohastele andmetele edendamaks uurimist teooria osas, mille kohaselt lekkis koroonaviirus Hiinas asuvast viiruselaborist.

Loodus näitab jõudu – Inimtekkeliste- ja looduskatastroofide kogukulu ulatus aasta esimeses pooles 77 miljardi dollarini, teatas Šveitsi kindlustushiid Swiss Re.

Leekides Itaalia – Itaalia tuletõrjujatel tuli võidelda leekidega 500 kohas ja taas hukkus tules inimene – neljas metsapõlengute ohver nädala jooksul.

REEDE, 13. august

Eesti:

Leevendus saarerahvale - Valitsus otsustas kabinetinõupidamisel toetada uue parvlaeva tellimist mandri ja suursaarte vahele, laev peaks liinile jõudma 2024. aasta lõpuks.

Tänaseks suletud Fotografiska Tallinn erinäitus «Valgevene tulevik naiste väega» Tallinna lennujaamas.
Tänaseks suletud Fotografiska Tallinn erinäitus «Valgevene tulevik naiste väega» Tallinna lennujaamas. Foto: Euroopa Parlamendi infobüroo Eestis

Kummaline otsus - Tallinna Lennujaam kõrvaldas turvakaalutlustel fotonäituse Lukašenka diktatuurile vastu hakkavatest Valgevene naistest.

Sõrmejälg.
Sõrmejälg. Foto: SCANPIX

ID-kaart uueneb - Üleeuroopaliselt võetakse veel sel aastal kasutusele biomeetrilised isikutunnistused, mis tähendab, et alates 23. augustist lisatakse sarnaselt passile ja elamisloakaardile sõrmejäljed ka ID-kaardile.

Peretüli järelkaja - Türi vallavolikogu otsustab erakorralisel istungil uurimiskomisjoni moodustamise vallavalitsuse lastekaitsevaldkonna töökorralduse ja ilmnenud probleemide väljaselgitamiseks.

Ametniku taandumine - Keskkonnaameti peadirektor Riho Kuppart lahkub alates 1. septembrist ametist ja kuni uue peadirektori ametisse nimetamiseni juhib keskkonnaametit peadirektori senine asetäitja Olav Avarsalu.

Piiri tagant:

Kolmas doos - USA Toidu ja Ravimiamet kiitis heaks kolmanda koroonaviiruse vaktsiini annuse andmise nõrgestatud immuunsüsteemiga inimestele.

Talibani võitlejad vallutavad riigis üha uusi keskusi. Neljapäeval võeti üle suuruselt kolmas linn Herāt.
Talibani võitlejad vallutavad riigis üha uusi keskusi. Neljapäeval võeti üle suuruselt kolmas linn Herāt. Foto: -

Võimu taandumine - Afganistani valitsuse läbirääkijad Kataris pakuvad Talibanile sõjategevuse lõpetamiseks võimujagamislepet, samal ajal vallutas Taliban Lashkar Gāh linna Afganistani lõunaosas.

Angela Merkel rääkimas Vladimir Putiniga.
Angela Merkel rääkimas Vladimir Putiniga. Foto: Michele Tantussi/Reuters

Tulvad räsivad Türgit - Paduvihmadest tingitud tugevad tulvaveed ja mudavoolud on nõudnud Türgi põhjaosas vähemalt 17 inimese elu.

Merkel Moskvasse - Saksa kantsler Angela Merkel sõidab järgmisel reedel Moskvasse visiidile ning külastab kaks päeva hiljem ka Ukrainat.

Roim Inglismaal - Inglismaa edelaosas asuvas Plymouthi linnas tapeti neljapäeval tulistamises kuus inimest, kelle seas on ka ründaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles