Hoiatus ⟩ Lasnamäel tuleb ajutiselt kraanivesi enne joomist läbi keeta

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Kraanivesi.
Kraanivesi. Foto: EVE NAABER

Tallinna Vesi teatas, et mõnes Lasnamäe piirkonnas tuleks enne, kui kraanivett joogiks või toidu valmistamiseks kasutada, see riski vältimiseks läbi keeta. Probleem on ajutine ja vee-ettevõte tegeleb selle kõrvaldamisega.

Tallinna Vesi teatas oma kodulehel, et 12. augusti veeproovid näitasid veekvaliteedi langust Lasnamäel Linnamäe tee, Läänemere tee ja Priisle tee piirkonnas.

«Tuvastasime coli-laadsed bakterid piirkonnas, mis võib potentsiaalselt mõjutada kuni 45 kinnistut,» tõi Tallinna Vesi välja ja selgitas, et leitud bakterid on oma olemuselt keskkonnas (nt mullas ja taimestikus) leiduvad bakterid.

Bakterite arvukust joogivees mõjutab nii torustikus oleva vee temperatuur kui ka vee liikumiskiirus, mistõttu just suvel, mil veetarbimine linna veevõrgus väheneb, kasvavad mikroorganismid kiiremini.

Terviseamet on Tallinna Vee kinnitusel riskianalüüsis kindlaks teinud, et reaalset ohtu sellised bakterid inimese tervisele teadaolevalt ei kujuta. Sellist vett võib jätkuvalt kasutada nii enesehügieeniks, nõude- kui ka riiete pesuks. 

«Kuigi sellise vee joogiks tarbimine ei põhjusta normaalse immuunsusega inimesel reeglina vaevusi, soovitab Tallinna Vesi ajutiselt igasuguse riski välistamiseks nimetatud aadressidel kraanivett joogiks ja toiduvalmistamiseks tarbides eelnevalt keeta. Bakterid hävivad vee kuumutamisel ja seetõttu on keedetud vee joogiks tarvitamine ohutu,» vahendas Tallinna Vesi.

Korteriühistu poolt seinale lisatud teade.
Korteriühistu poolt seinale lisatud teade. Foto: Lugeja foto

Tallinna Vesi lisas, et tegeleb probleemi lahendamisega ja peseb piirkonnas torustikke põhjalikult läbi ja teeb vajadusel lokaalset desinfitseerimist.

«Lisame kooskõlastatult terviseametiga Lasnamäe kraanivette ajutiselt täiendavalt kloori, mis aitab säilitada vee kvaliteeti torustikus. Seoses sellega võib Lasnamäe piirkonna kraanivees olla ajutiselt tunda tavapärasest rohkem kloori lõhna ja maitset. Kloori lisamine on tavapärane praktika ja lisatud kogus ei põhjusta ohtu tervisele,» teatas vee-ettevõte.

Probleem on lokaalne ja puudutab ainult kindla piirkonna elanikke. Veeproovid näitavad, et veepuhastusjaamast väljuva vee kvaliteet ja teiste linnaosade vee kvaliteet on endiselt väga hea.

Veekvaliteedi langus puudutab elanikke aadressil:

Linnamäe tee 30, 32, 37b, 43, 45, 47, 49, 57, 79, 81, 83, 85, 87, 91;

Läänemere tee 17, 19, 21, 23, 25, 27, 28, 30, 31, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 56, 62, 64, 66/68, 70, 72a, 74;

Priisle tee 2, 4/1, 4/2, 8;

Kõiki neil aadressidel tegutsevaid korteriühistuid ja ettevõtteid on veekvaliteedi probleemist teavitatud.

Lähemat infot terviseameti koostatud riskihinnangu kohta leiab Tallinna Vee kodulehelt, rubriigist terviseameti riskihinnang. Küsimuste korral saab helistada ka Tallinna Vee 24/7 avariinumbrile 626 2400.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles