Erakondade reitingud: EKRE kaotas üle pika aja toetust (7)

BNS
Copy
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Madis Veltman

Viimastel nädalatel järjepidevalt toetust kasvatanud Eesti Konservatiivne Rahvaerakond möödunud nädalal enam tõusukursil ei jätkanud, kuid püsis siiski Reformierakonna järel ja Keskerakonna ees kindlalt teisel kohal.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti küsitluse põhjal toetab Reformierakonda 31 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 22,6 protsenti ja Keskerakonda 17,1 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Reformierakond on natuke enam kui kuu aja jooksul suutnud oma toetust mõnevõrra kasvatada. Kui juuni lõpus ja juuli alguses oli peaministripartei reiting enam kui kahe aasta madalaimal tasemel ehk 28,2 protsendi juures, siis praegune toetus on võrreldes kuu aja taguse madalseisuga 2,8 protsendipunkti võrra kõrgem.

Esimest korda alates selle aasta mai lõpust langes EKRE toetus. Võrreldes eelmise nädalaga on rahvuskonservatiivide reiting 1,8 protsendipunkti võrra madalam.

Keskerakonna toetus viimaste nädalate jooksul märkimisväärselt muutunud ei ole ning nende toetus on hetkel stabiliseerunud madalaimal tasemel alates 2019. aasta algusest.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 12,6 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 7,9 protsendiga ning Isamaa 5,7 protsendiga.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 48,1 protsenti ja opositsioonierakondi 36,2 protsenti.

Mis tingis EKRE toetuse languse?

Teadur Martin Mölder märkis, et suurima kõikumise tegi EKRE nelja nädala koondtulemus, mis langes ligi kahe protsendipunkti võrra. «Kõikumine on tingitud ennekõike sellest, et viie nädala tagune iganädalane reiting, mis seekord arvestusest välja langes, oli EKRE-l erakordselt kõrge, ning kõige viimane nädalane küsitlustulemus näitas tavapärasest madalamat toetuse taset,» selgitas Mölder.

Tema sõnul tasub märkida ka seda, et paralleelselt EKRE toetuse langusega suurenes hüppeliselt valimiseelistuseta vastajate osakaal, mis nädalaga tõusis 30 protsendilt 32-le.

«Kuna peale EKRE teiste erakondade toetuste absoluutarvudes me suuremaid muutusi ei näe, võib oletada, et vähemalt mingi osa EKRE toetuse muutumisest oli seotud just eelistuseta valijate osakaalu suurenemisesega. Ja kuna Reformierakonna toetajate absoluutarv püsis võrreldes eelmise nädalaga muutumatu, on nende selle nädala toetuse kasv tingitud mitte sellest, et peaministripartei toetajaid juurde võitis, vaid sellest, et eelistuseta valijate osakaal suurenes,» lisas Mölder.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles