AJAKAVA ⟩ Viienda põlvkonna hävitajad F-35 lendavad taasiseseisvumispäeval üle Eesti linnade (6)

Copy
Itaalia F-35 hävitajad Ämari kohal lendu tegemas.
Itaalia F-35 hävitajad Ämari kohal lendu tegemas. Foto: Sigrid Paula Pukk/kaitsevägi

20. augustil teevad Ämaris paiknevad Itaalia õhuturbehävitajad F-35 Lightning II sobiva ilma ja pilvkatte korral Eesti taasiseseisvumispäeva tähistamiseks madallennu üle Rapla, Tallinna, Kohtla-Järve, Jõhvi, Tartu, Viljandi, Pärnu, Kuressaare ja Haapsalu.

Plaanide kohaselt lendavad hävitajad üle linnade mitte madalamalt kui 1000 jalga ehk veidi enam kui 300 meetri kõrguselt, teatas kaitseväe peastaap.

Kaitseväe peastaap pöörab tähelepanu, et seoses ilmastikuoludega võivad ülelennud edasi lükkuda või ära jääda. Kõige täpsema info lendude kohta leiab Eesti õhuväe Facebooki lehelt.

Ämaris selle aasta maikuust paiknevate varghävitajate F-35 näol on tegemist ajaloo kõige kallima relvasüsteemiga, mis suudab täita nii hävitus-, luurelennuki kui taktikalise pommitaja ülesandeid.

Kaart koos esialgsete ülelendude ajakavaga.
Kaart koos esialgsete ülelendude ajakavaga. Foto: kaitsevägi

Viienda põlvkonna hävitajana on F-35 eelised lahinguruumis tema hukukindlus ja situatsiooniteadlikkus, mille tagavad vargtehnoloogia, sensorid ja mitmekihiline andmeside.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

Ülelendude ajakava:

14:05 – Rapla, Kuusiku lennuväli

14:15 – Tallinn, Vabaduse väljak

14:25 – Rakvere, Rakvere linnus

14:30 – Kohtla-Järve, Rahvapark

14:33 – Jõhvi, Rakvere tänav

14:45 – Tartu, Anne kanal

14:50 – Viljandi, Viljandi järv

14:55 – Pärnu, Pärnu rand

15:05 – Kuressaare, Kuressaare piiskopilinnus

15:15 – Haapsalu, Haapsalu piiskopilinnus

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles