Uudisnädal ⟩ Kiire tagasivaade nädala tippsündmustele

Postimees
Copy
USA transpordilennuk Kabulist minnes (16.08.21)
USA transpordilennuk Kabulist minnes (16.08.21) Foto: Capt. Chris Herbert

Postimees koos BNSiga teeb kokkuvõttes nädala olulisematest uudistest.

NÄDALAVAHETUS, 14.-15. august

Maavärinas kannatada saanud maja Haitil Les Cayes
Maavärinas kannatada saanud maja Haitil Les Cayes Foto: Katherine Hernandez/Scanpix

Eesti:

Vaktsiinisüstid noortele – Haridus- ja teadusminister Liina Kersna tutvustas valitsusele koostöös sotsiaalministeeriumiga valminud noorte- ja haridusvaldkonna vaktsineerimise tegevuskava, milles on eesmärgiks seatud hariduselu avatuna hoidmine ja vaktsineerimise kättesaadavuse parandamine koostöös õppeasutuste ja koolitervishoiu teenuse pakkujatega.

Toetus Soomerele - Rühm Eesti tuntud kultuuriinimesi avaldas oma poolehoidu Eesti Teaduste Akadeemia presidendi Tarmo Soomere kandidatuurile Eesti presidendi ametikohale.

Vastuolud ministriga – Keskkonnaametist lahkuv Riho Kuppart viitas kolleegidele saadetud kirjas sisevastuoludele, ajale jalgu jäänud õigusaktidele, iganenud IT-süsteemidele ning ebaõigeks osutunud juhtimisotsustele.

Skandaalse kohtuasja jätk – Tartu ringkonnakohus arutab endise väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri Marti Kuusiku perevägivalla süüasjas prokuröri esitatud kaebust oktoobri lõpus kinniste uste taga.

Teatrimehe lahkumine – Laupäeval suri näitleja Tõnu Tamm.

Eesti initsiatiiv – Eesti peab liitlaste ja ÜRO julgeolekunõukogu liikmetega New Yorgis intensiivseid konsultatsioone, et kutsuda Afganistani teemal nii kiiresti kui võimalik kokku julgeolekunõukogu erakorraline istung.

Piiri tagant

USA taandub – USA saatkond Kabulis andis oma töötajaile korralduse hävitada tundlikud dokumendid ja materjal, mida saaks kasutada Talibani propagandas, kui see Afganistani pealinna peaks vallutama.

Talibani võidukäik – Talibani võitlejad sisenesid pühapäeval "rahumeelselt" Afganistani pealinna Kabuli, kus suuremat vastupanu ei ole nad kohanud.

Päästelennuki hukk – Türgi lõunaosa metsatulekahjude piirkonnas kukkus alla Venemaalt appi saadetud mereväe tuletõrjelennuk Be-200 kaheksa inimesega parda.

Ashraf Ghani
Ashraf Ghani Foto: Stringer .

Põgenev riigipea – Afganistani president Ashraf Ghani lahkus riigist pühapäeval.

NATO abi – NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles pühapäeval, et allianss aitab tagada Kabuli lennuvälja toimimise ajal, mil välisriigid evakueerivad oma personali.

Karm maavärin – Haitit tabas laupäeval võimas maavärin, mis põhjustas hoonevaringuid ja nõudis rohlekt inimohvreid.

ESMASPÄEV, 16. august

Talibani võitlejad fotograafile poseerimas.
Talibani võitlejad fotograafile poseerimas. Foto: AP/Scanpix

Eesti:

Võimupööre Narvas – Narva linnavolikogu avaldas esmaspäeval umbusaldust linnapea Katri Raigile. Narva volikogu avaldas esmaspäeval umbusaldust volikogu aseesimehele Jana Kondrašovale ning linnapea Katri Raigile, mõlemal juhul hääletas umbusalduse avaldamise poolt 16 saadikut. Samas uue linnapea valimine nurjus, sest kandidaadiks olnud endisel Narva linnasekretäril, reformierakondlasel Ants Liimetsa poolt hääletas 15 saadikut.

President on valmis jätkama- President Kersti Kaljulaid ütles usutluses Postimehele, et on valmis kandideerima teiseks ametiajaks, lubades seista nõrgemate ühiskonnaliikmete eest, aga ka võrdsete võimaluste ja vabaduste eest Eestis.

Politseiga viiruse vastu - Politsei hakkab kontrollima koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud piirangute täitmist.

Maksud paigas – Eesti Töötukassa nõukogu teeb valitsusele ettepaneku jätta töötuskindlustusmakse määr järgmiseks neljaks aastaks senisele tasemele ehk 2,4 protsendile, millest töötajad tasuvad 1,6 ja tööandjad 0,8 protsenti.

Viirus ründab - Tartu Ülikooli kliinikum avab täiendavad COVID-19 nakkushaiguste voodikohad, mis on tingitud haiglaravi vajavate koroonapatsientide arvu hüppelisest kasvust.

Piiri tagant:

Taliban kuulutas võitu - Afganistani islamiliikumine Taliban teatas ööl vastu esmaspäeva, et sõda on lõppenud.

Kaos Kabulis - Kommertslennud Kabuli rahvusvaheliselt lennuväljalt tühistati esmaspäeval kaose tõttu, mis puhkes, kui tuhanded inimesed tulvasid lennujaama lootuses Talibani võimuhaaramise järel riigist lahkuda.

Saksamaa abi - Saksa valitsus kavatseb saata sõdurid Afganistani, kus nad aitavad evakueerida Saksa kodanikke ja Talibani võimuhaaramise tõttu ohtu sattunud afgaane.

Vabanduste otsimine – Talibani kiires võidus on süüdi Afganistani sõjaväe läbikukkumine, ütles USA riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan.

Kabul põgeneb – Kabuli lennujaamas peatati kõik tsiviil- ja sõjaväelennud, sest maandumisrajale on tunginud hulganisti tsiviilisikuid, ütles esmaspäeval Pentagoni pressiesindaja John Kirby.

TEISIPÄEV, 17. august

Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Gert Tali

Eesti:

Eesti abi – Peaminister Kaja Kallase sõnul on Eesti valmis vastu võtma kuni 10 Afganistanist evakueeritud inimest ning selle arvu sisse kuuluvad nii EL-i kui ka NATO-ga koostööd teinud inimesed ja nende vahetud pereliikmed.

Helme linnapeaks – Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Tallinna linnapeakandidaat on erakonna esimees Martin Helme.

Kodulaen karmimaks – KredExi juht Ivo Kuldmäe tahab nii kodu- kui ka renoveerimislaenude tingimused karmimaks muuta.

Covid-pass kõigile – Valitsus plaanib septembrikuu jooksul üritustel koroonatõendit nõudma juba alates esimesest inimesest, ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

Tõhus vaktsiin – Tartu ülikooli juhitava koroonaviiruse levimuse seireuuringu seekordne etapp kinnitab, et vaktsineerimine kaitseb haigestumise eest, kuid kaitsesüsti saanud inimene võib olla siiski viirusekandja.

Piiri tagant:

Leekides Prantsusmaa – Lõuna-Prantsusmaal Vari departemangus evakueeriti ohtliku maastikupõlengu tõttu tuhandeid inimesi, nende seas telkivad turistid.

Ülbe Valgevene – Valgevene piirivalvurid sisenesid Leetu, sundides kümneid migrante üle kahe riigi piiri minema.

Taliban julgustab – Taliban kuulutas teisipäeval välja amnestia kõigile Afganistani valitsusametnikele ja ärgitas neid tööle naasma.

Afgaanid põgenevad – Ühendriikide sõjaväe transpordilennuk C-17 võttis Kabulis pardale ja evakueeris 640 Afganistani kodanikku.

EL tõrjub Talibani – Euroopa Liidul ei ole plaani tunnustada islamiliikumist Talibani pärast nende võimuletulekut Afganistanis, kuid räägib nendega tagamaks Euroopa kodanike ja Euroopa Liiduga koostööd teinud afgaanide turvalist lahkumist, ütles teisipäeval EL-i välispoliitikajuht Josep Borrell.

KOLMAPÄEV, 18. august

Terviseameti laos riknenud ravimite asjaolude uurimise komisjoni pressikonverents.
Terviseameti laos riknenud ravimite asjaolude uurimise komisjoni pressikonverents. Foto: Gert Tali

Eesti:

EKRE tõus peatus - Viimastel nädalatel järjepidevalt oma toetusnäitajat kasvatanud Eesti Konservatiivne Rahvaerakond möödunud nädalal enam tõusukursil ei jätkanud, püsides siiski Reformierakonna järel ja Keskerakonna ees kindlalt teisel kohal.

Vead terviseametis – Riigisekretär Taimar Peterkop nentis, et terviseameti külmladude rikke puhul on kõigil osalistel oma süü kanda ning isikuliste vastutajate leidmine ei saa olema lihtne.

Uus presidendikandidaat - Eesti Rahva Muuseumi direktor Alar Karis andis kolmapäeva pärastlõunal erakondadele nõusoleku saada presidendikandidaadiks.

Piiri tagant:

Hirm Kabulis – USA relvajõud on evakueerinud Afganistanist üle 3200 inimese, neist 1100 teisipäeval.

Talibani lubadused – Afganistani islamiliikumine Taliban pakub lepitust, lubab oponentidele mitte kätte maksta, austada naiste õigusi ja olla teistsugune kui kaks aastakümmet tagasi.

USA otsib süüdlast – USA endine asepresident Mike Pence süüdistab president Joe Bidenit oma eelkäija Donald Trumpi ametiajal Talibaniga sõlmitud leppe rikkumises.

Lukus raha – Afganistani keskpanga juht teatas, et riigil on umbes üheksa miljardi USA dollari eest reserve, mis asuvad välismaal, kuid mida Taliban kätte ei saa.

Põgenev president – Araabia Ühendemiraadid (AÜE) teatasid kolmapäeval, et võõrustavad Afganistani presidenti Ashraf Ghanit humanitaarkaalutlustel pärast seda, kui ta põgenes Talibani pealetungi eest.

NELJAPÄEV, 19. august

Alates 26. augustist tuleb avalikes siseruumides, kus ei kontrollita COVID tõendit, kanda maski
Alates 26. augustist tuleb avalikes siseruumides, kus ei kontrollita COVID tõendit, kanda maski Foto: Sander Ilvest

Eesti:

Seadusevastane eelnõu - Riigikogu keskkonnakomisjon võttis metsaandmete salastamise eelnõuga aja maha – juriidilise analüüsi järgi eirab eelnõu rahvusvahelist Aarhusi konventsiooni ja EL-i keskkonnadirektiivi, on vastu­olus Eesti põhiseaduse ja isikuandmete kaitse seadusega.

Valelikud ohvitserid – Harju maakohus mõistis kolmapäeval kaks endist mereväelast süüdi üle 200 000 euro väärtuses mereväe vara omastamises.

Afgaanid Eestisse – Valitsus otsustas Eestisse vastu võtta kuni 30 Eesti ja liitlastega koostööd teinud afgaani. Lisaks kümnele Euroopa Liidu ja NATOga koostööd teinud afgaanile ja nende vahetule pereliikmele on Eesti valmis tänavu vastu võtma veel kuni 20 Eestiga koostööd teinud inimest ja nende vahetut pereliiget.

Peaministri kriitika - Peaminister Kaja Kallas nimetas terviseameti külmlao juhtumit "uskumatuks käkiks", valitsus otsusta uurida võimalusi kahjunõuete esitamiseks.

Maskid naasevad – Alates 26. augustist tuleb avalikes siseruumides, kus ei kontrollita COVID tõendit, kanda maski ning laieneb ka koroonatõendite esitamise kohustus.

Piiri tagant:

USA ei kiirusta - USA president Joe Biden ütles, et USA väed võivad vajadusel jääda Afganistani ka pärast 31. augustis lahkumistähtaega, kui see on vajalik kõigi ameeriklaste riigist evakueerimise tagamiseks.

Ohvrite arv kasvab – Haitit nädalavahetusel tabanud maavärinas hukkus praegustel andmetel 2189 inimest.

Serbia kriitika – Serbia valitsusmeelne meedia reageeris neljapäeval raevukalt Twitteri otsusele määratleda enamik väljaandeid riigiga seotutena ning üks ajaleht võrdles sotsiaalmeediaplatvormi lausa Hitleriga.

Veretöö Rootsis – Rootsi lõunaosas võeti neljapäeval vahi alla nooruk, kes ründas noaga üht koolitöötajat, kes viidi rünnaku tagajärjel haiglasse.

Tuumalepe kaugeneb – Iraan muudab oma tuumaprogrammi kiirendades tuumaleppe taaselustamise maailma suurriikidega "keerulisemaks", kinnitasid Saksamaa, Prantsusmaa ja Suurbritannia.

Leedu küsib abi – Leedu transpordiminister Marius Skuodis ütles, et Valgevene organiseeritud ja tsiviillennundust kasutava seadusvastase rände peatamiseks on vaja pakilisi rahvusvahelisel tasemel meetmeid.

REEDE, 20. august

Sydneys ei suudeta nakkuse levikule piiri panna.
Sydneys ei suudeta nakkuse levikule piiri panna. Foto: Shutterstock

Eesti:

Vaktsineerimistempo kasvab - Eestis on COVID-19 vastu vaktsineerimisi tehtud 704 038 inimesele ja vaktsineerimiskuur on lõpetatud 608 751 inimesel.

Vaktsineerimiskohti tuleb juurde - Tallinnas ei ole alalisi vaktsineerimispunkte, mis oleksid ilma eelregistreerimiseta avatud, kuid tervise- ja tööminister Tanel Kiik möönab vajadust selliste lahenduste järele ja usub, et need võivad tekkida septembris.

Viirus levib ühtlaselt - Sellenädalane reoveeuuring näitab, et koroonaviirus on nädalaga üle Eesti ühtlasemalt laiali läinud ning ühtegi väga suure viirusekogusega asulat seekord kaardil pole, samas on väikese viirusekogusega kohti vähemaks jäänud.

Piiri tagant:

Rongid seisavad - Saksamaal alustavad rongijuhid streiki, mis alates laupäevast puudutab kaubaronge ja esmaspäevast reisironge.

Ähvardav näljahäda – Sõja ja maakera soojenemisest põhjustatud põua tagajärjel ähvardab kolmandikku Afganistani elanikkonnast – umbes 14 miljonit inimest – tõsine või akuutne nälg, hoiatas ÜRO Maailma Toiduprogramm (WFP).

Verine Süüria - Süüria mässuliste viimases suures tugipunktis Idlibis said kahe päevaga valitsusvägede mürsurünnakutes surma kaheksa last ja naine.

Lukus Sydney - Sydney pikendas kaks kuud kehtinud lukustusmeetmeid reedel veel üheks kuuks ja kehtestas osalise liikumiskeelu, et kiiresti laienev koroonapuhang kontrolli alla saada.

Veebihiiu abi - Facebook tegi neljapäeval teatavaks uued turvameetmed kaitsmaks Afganistani kasutajaid pärast riigi Talibani kätte langemist.

Uus peaminister - Malaisia uueks peaministriks nimetati reedel veteranpoliitik Ismail Sabri Yakoob, teatas kuningapalee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles