Galerii Keskerakond ja Reformierakond toetavad presidendikandidaadina Alar Karist (45)

Copy

Keskerakonna ja Reformierakonna juhatus otsustasid täna mõlemad, et toetavad presidendikandidaadina Eesti Rahva Muuseumi direktorit Alar Karist. Häältega 79 poolt ja 12 vastu toetas täna Karise kandidatuuri ka Keskerakonna volikogu.

Keskerakonna juhatus tegi otsuse toetada Karist vahetult enne kell 12 alanud Keskerakonna volikogu. Kokku jagati hääletusel Keskerakonna volikogu liikmetele välja 160 hääletussedelit. Valida sai Alar Karise ja Tarmo Soomere kandidatuuri vahel.

Keskerakonna juhatus andis täna kogunenud erakonna volikogule soovituse toetada presidendikandidaadina endist riigikontrolöri ja tänast Eesti Rahva Muuseumi direktorit Alar Karist.

Ratas: Karisel on suuremad võimalused

Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles, et nii Alar Karis kui ka Tarmo Soomere on mõlemad väärikad ja tugevate kogemuste ning teadmistega kandidaadid, kuid laiapindsem ühisosa tundub täna olevat Karisel.

«Keskerakond on algusest peale rõhutanud, et meie eesmärk on valida tervele Eestile uus president Riigikogus. Täna oleme konsultatsioonide tulemusel jõudnud seisukohale, et Alar Karise pole mitte ainult hea kandidaat, vaid tal võiks olla presidendivalimistel ka laiem toetus saadikute seas,» rääkis Ratas.

Karise suurimateks plussideks hinnatakse Ratase sõnul nii tema tugevat teadustöö tausta, endise riigikontrolörina kogemust ja teadmisi riigi toimimisest ning selle korraldusest, aga ka tasakaalukust. «Keskerakonna Riigikogu fraktsiooniga kohtudes esitati kandidaadile mitmeid Keskerakonna jaoks põhimõtteliselt olulisi küsimusi ning nii kandidaat kui ka esitatud vastused jätsid fraktsioonile riigipea ametiks sobiva mulje,» sõnas Ratas.

Ta lisas, et riigikogus presidendi valimine on võimalik, kuid sõltub nüüd kõigist parlamendierakondadest.

«See, et kaks suuremat erakonda Riigikogus on leidnud ühiskandidaadi on kindlasti esimene ja vajalik samm, mis näitab tahet koostööks ja annab meile reaalse võimaluse valida Eestile uus väärikas president. Ma siiralt loodan, et Alar Karis pälvib ka teiste riigikogus esindatud erakondade toetuse ning suudame põhiseadusega parlamendile pandud ülesande edukalt täita,» ütles Ratas.

Ratas tänas nii Tarmo Soomeret kui ka Alar Karist nõusoleku eest erakondadega kohtuda ning valmisoleku eest olema presidendikandidaat, samuti kõiki erakondi ja inimesi, kellega on peetud konsultatsioone. «Tegemist on olnud väga keerukate ja vastutusrikaste otsustega, mistõttu soovin tunnustada kõiki, kes olid valmis arutama, mõtlema kaasa ning leidma ühisosa selleks, et leida Eestile parim president,» rõhutas Ratas.

Yana Toom: Karis on parem kandidaat riigipea kohale

Keskerakondlasest Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom ütles Postimehele, et tema hinnangul on Alar Karis parem kandidaat riigipea kohale, kui Tarmo Soomere.

«Karis teab riigi funktsioneerimisest rohkem kui Soomere. Kas meil on sellistel turbulentsetel aegadel anda kellelegi aega õppimiseks, pole kindel. Kuigi mõlemad on väärikad, mõlemal on omad plussid,» ütles Toom.

Ta märkis, et riigikogus peaks olema võimalikult konsensuslik kandidaat ja Karisel on suurem võimalus saada riigikogus rohkem hääli. «Kuigi ma ei taha öelda midagi halvasti ka Soomere kohta,» lisas Toom.

Karis tänas Keskerakonda toetuse eest

Pärast hääletust loodi Keskerakonna volikogu ja Alar karise vahel videosild, milles karis tänas Keskerakonda toetuse eest.

Karist toetab ka Reformierakond

Täna kogunenud Reformierakonna juhatus otsustas, et erakond toetab presidendivalimistel Alar Karist.

«Alar Karis on väärikas kandidaat riigipea ametikohale, keda saavad toetada kõik Riigikogus esindatud erakonnad. Karis on nii riigikontrolöri kui Tartu Ülikooli ja Maaülikooli rektorina näidanud end tugeva ja tulevikkuvaatava juhina,» märkis erakonna juht Kaja Kallas.

Reformierakonna põhikirja järgi kinnitab erakonna juhatus erakonna kandidaadid kõrgetele ametikohtadele, seega ei ole Karise toetamist tarvis kinnitada erakonna volikogus, nagu tegi Keskerakond.

Kommentaarid (45)
Copy
Tagasi üles