Kampaaniast hoolimata on endiselt sadu kodu vajavaid lapsi (2)

Copy
Hooldusvanemad Donald ja Veevi pidid lisaks Gretele veel kahe tüdrukuga tutvuma: «Sellest piisas. Armastus esimesest silmapilgust ja teiste juurde me enam ei läinud.»
Hooldusvanemad Donald ja Veevi pidid lisaks Gretele veel kahe tüdrukuga tutvuma: «Sellest piisas. Armastus esimesest silmapilgust ja teiste juurde me enam ei läinud.» Foto: Kristjan Teedema

Maikuus alustati kampaaniat «Laps on pereootel», leidmaks ligi 800 asutusepõhisel olevale lapsele hoolduspered, kuid paraku ei ole abivajavate laste arv tänaseks kuigi palju vähenenud. 

Eestis kasvab sotsiaalkindlustusameti andmetel (SKA) asutusepõhisel hooldusel ehk pere- ja asenduskodudes ligi 800 last - asenduskodus 258 ning perekodus 532 last – ning neist valdav enamus on 7-14-aastased (ca 52 protsenti). 15-19-aastaseid on 35 protsenti ning kõige vähem elab asendus- ja perekodudes 0-6-aastaseid lapsi. Ligi 300 last on raske ja sügava puudega. 

Perest eraldatakse igal aastal ligi 250 last, kellest üle 50 protsendi vajab asendushooldust. Kuigi lapsi, kes kodu vajavad, on palju, on augustikuu andmete järgi vaid 23 hooldusperet, kes on hindamise ja ettevalmistuse läbinud ning valmis lapsele kodu pakkuma.

Tartu külje all elavad Veevi ja Donald, kellel on kahepeale viis täiskasvanud last ning kes on kõik juba oma elu peale läinud. Täna on nad hooldusvanemad 5-aastasele Gretele (nimi muudetud – toim), kes on nendega elanud juba pea kaks aastat. «2016. aastal kolisime siia sisse. Arvasime, et ehitasime maja kahele inimesele n-ö vanaduspõlveks, aga no vot. Oleks teadnud, oleks mõne toa juurde ehitanud,» naeris Donald. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles