Ajaloolise Balti keti korraldajad olid sündmuse kaaperdamise tõttu pettunud (10)

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Meeleavaldus «Balti kett 2021» Viljandi maanteel.
Meeleavaldus «Balti kett 2021» Viljandi maanteel. Foto: Madis Veltman

Molotovi-Ribbentropi pakti sõlmimise aastapäevaks korraldatud Balti ketist möödus eile 32 aastat ja sel puhul koguneti eile taas. Balti keti korraldajatele jäi aga mõistmatuks ürituse motiiv ja vaktsiinivastase sõnumi seostamine niivõrd olulise ajaloosündmusega.

Uueks Balti ketiks nimetatud üritusega kutsuti inimesi liituma sõltumata nende seisukohtadest, ent ürituse esmane eesmärk kõlas vaktsiinivastastest meeleoludest kantult: «Oleme vaktsineerimisvabaduse poolt. Igaühel on õigus oma keha puutumatusele.» Korraldajad lisasid, et pooldavad läbipaistvat teadust ning avatud ja ausat statistikat.

Henn Karits, kes lisaks Balti keti korraldamisele lõi kaasa Eesti piirivalve taastamises ja Toompea kaitsmise organiseerimises, kuulis uudist Balti keti taastoimumisest raadiost. Miks ja milleks, seda erukolonel ei mõista.

«Mulle on arusaamatu ja tundub, et see on ühe väärika ja tõsise ürituse kaaperdamine – kui see nii on, siis niiviisi, ükskõik kelle nimel, ei tohiks käituda,» leidis Karits.

Kaaperdamiseks peab eilset üritust ka toonase Balti keti üks korraldajaid, kirjandusprofessor Rein Veidemann. «Jah, ­kõige puhtamal kujul,» nõustus ka tema. «Mul ei ole rohkem muud kommenteerida. Demokraatias on meeleavalduseks koht, kuid meeleavaldustele nime panemiseks...» arutles ta.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles