Hea uni nõuab kehasõbralikku madratsit

Copy
Foto: Slept

Hea une saladus võib peituda vähenenud ekraaniajas või pimedamas toas, aga kindlasti kuulub sinna võrrandisse kvaliteetne madrats. Maria Raudsepp on pika kogemusega madratsite spetsialist, kes ihkas pakkuda kodumaise disainiga Eestis toodetud kvaliteeti. Nii sündis hea une maaletooja Slept.

Kuidas sündis Slept? Miks oli vaja turule uut brändi?

Olen kunagi loonud ja arendanud Sleepwelli kaubamärgi ning lansseerisin selle nii Eestis kui mujal baltikumis ja tean seda valdkonda hästi ning ega see madratsi maailm ei lasknud ka hiljem minust lahti. Ikka teed neid asju, mis on südamelähedased. Meil tekkis tahtmine pakkuda head kvaliteetset skandinaavialikku magamismugavust eesti disainiga ja Eestis toodetuna. Mulle meeldib, et pöörame tähelepanu kõigile detailidele, mis madratsi juurde kuulub – valime materjale äärmise hoolikusega. Iga detail madratsis on üle maailma otsitud selline, et sel oleks tipptasemel kvaliteet.

Meie jaoks on oluline, et tooted ei sünniks keskkonna arvelt. Nii lähtume materjalide hankimisel küll kvaliteedist ja tarnekindlusest, aga alati ka keskkonnasäästlikkusest. Kasutame materjale, mis on vabad kahjulikest ühenditest ning mille tootmine ei kahjusta keskkonda ja inimese tervist. Toetame jäätmekäitlust, mis viib uute algmaterjalide ja toodete loomiseni.

Foto: Slept

Kui suurt rolli mängib heas unekvaliteedis voodi või madrats?

Kindlasti hästi palju. Kui räägime heast unest, siis isiklikult ei ole ka mina kuldmagaja, aga saan aru sellest, et hea une üks tähtsamaid komponente on enda vaimne tervis. Kui magad halvasti, siis vaimne tervis nõrgeneb, magad veelgi halvemini – suletud ring. Kui hiljuti oli endal periood, mil ei saanud hästi magada, käisin unearstil ja tema küsis muuhulgas, mille peal ma magan, milline voodi ja madrats mul on.

Hea madrats pole oluline mitte vaid une kvaliteedile, aga tervise ja kogu elukvaliteedi jaoks. Üks klient ütles, et oli ostnud hästi jäiga madratsi, kuna kõik soovitasid. Mees kurtis, et tal on sellest madratsist puusad valusaks jäänud. Leidsime talle pehme kattemadratsi, mis aitas olukorda lahendada. Meie madratsitel on vedrujaotus selline, mis lubab raskematel kehaosadel, näiteks õla- ja puusavööndil vabalt madratsisse vajuda. Näiteks Skandinaavias on madratsitel jäigem vedu just talje ja reie juures, et muud piirkonnad saaks loomulikult madratsisse vajuda ja tugevamad osad toetavad teisi piirkondi. See tähendab seda, et madrats võtab keha kuju, mitte vastupidi.

Foto: Slept

Milliseid voodeid eestlased tahavad?

Viimase viie aasta trend on kindlasti kontinentaalvoodid ja need on ka meie klientide hulgas kõige populaarsemad. Madratsitest otsitakse esmalt kõva madratsit. Me julgustame proovima ka pehmemaid voodeid. Palju oleneb sellest, millises asendis magatakse, milline on keharaskus ja kas magatakse üksinda või kahekesi. Pärast proovimist otsustatakse enamasti paindlikuma variandi kasuks. Populaarne valik on üsna jäik madrats ning seda tasakaalustatakse näiteks lateksist pehme kattemadratsiga.

Kui madratsit ostma minna, võiks julgelt proovida erinevaid madratseid ning katsetada nendel asendeid, milles harjutud magama.

Foto: Slept

Mis on aastatega muutunud? Millised on praegu maailmas kõige põnevamad voodi- või madratsilahendused?

Esiteks on materjalid arenenud. Näiteks lateksi tootmisviis on muutunud keskkonnasõbralikumaks ja materjali ventileerimise omadused. Palju on erinevaid kangatöötlusi – allergiavastased, ventileerimist parendavad, temperatuuri reguleerivad, ümbertöödeldud kangad ja nii edasi.

Muidugi ei jää voodimaailm puutumata ka nutiajastust. Täna on olemas erinevad nutiseadmed, mis hindavad und ja selle kvaliteeti. Kõige laialdasemalt levinud on nutikellad, aga leiutatud on ka aparaat, mis käib madratsi vahele ja mõõdab liikumisi, norskamist, unefaase. Ameerikas on välja arendatud vidin, mis saab helist aru, millal inimene norskab ning seejärel liigutab inimese patja, et kehaasendit kõrgemale tõsta ning norskamine peatada.

Rootsis on innovatiivne vedrutootja, kes on loonud madratsi, mis ei vaja kattemadratsit. Kui muidu on pakitud vedrustusele kiht lateksit või porolooni ning seejärel peal veel kattemadrats, siis neil on iga vedru peal väike tupsuke materjali ja kattemadratsit enam panema ei pea. Lisaks on olemas madrats, millel on vedruplokk, mille jäikust saab puldist juhtida.

Kuidas tagada hea uni?

Ainuõige vastus oleks, et ainult hea voodi, aga tegelikult on hea une jaoks vaja palju enamat.

Oma und saad muuta kahel moel – investeerida oma magamistuppa sobiliku voodi, parimad tekid-padjad, hoida ruum piisavalt jahe.

Teine pool on see, mida iseendaga teha saad – nautida tegevusi, mis tõesti rõõmu pakuvad, parajas annuses liikuda, tööd teha, suhelda. Kui vaimne tervis on hea, on ka uni parem.

Uuri lisa

Copy
Tagasi üles