Korporatsioon Vironia tahab Eesti Kunstimuuseumilt ajaloolisi esemeid tagasi saada

Indrek Ojamets
, reporter
Copy
Korp! Vironia lipp Tartu raekoja seinal.
Korp! Vironia lipp Tartu raekoja seinal. Foto: Kristjan Teedema

Üliõpilaskorporatsioon Vironia saatis kultuuriminister Anneli Otile kirja, et korporatsioon soovib Eesti Kunstimuuseumilt tagasi saada mitmeid ajaloolisi esemeid, mis varem kuulusid Vironiale.

1940. aastal keelustas nõukogude võim Vironia tegevuse ning korporatsioonile kuuluvad varad rööviti. Ajaloo keerdkäikude tulemusena on osa neis varadest nüüdseks hoiul Eesti Kunstimuuseumis. Vironia soovib tagasi saada Ernst Enno portree (A. Johani 1935), F. R. Kreutzwaldi büsti (A. Weizenberg 1904), joogiklaasi ja kristallpokaalid.

Erkki Jõgi korporatsiooni vilistlaskogust selgitas Postimehele, et Eesti Kunstimuuseumis olevad esemed on tihedalt seotud korporatsioon Vironia ajaloolise pärandiga.

«Ernst Enno oli üks asutajaliikmetest, kui aastal 1900 Vironia esimese eestlaste korporatsioonina tunnustati ja tema pärand on senini kõigile Vironia liikmetele oluline ja südamelähedane. Lauluisa Kreutzwald oli oluline ärkamisaja tegelane, kelle büst asus aukohal korporatsiooni ruumides,» märkis Jõgi

Ta lisas, et kui tuua need esemed oma ajaloolisesse koju, siis asjakohaselt eksponeerides muutuvad taiesed inimestele nähtavaks, Eesti Kunstimuuseumis oleksid need esemed enamasti hoidlas ning rõhuval enamusel inimestest poleks tõenäoliselt aimugi, et sellised teosed üldse olemas on.

Sõjakeerises korporatsioonilt ära võetud ja erinevatele muuseumitele antud asjade jälgede ajamine on olnud üsnagi keeruline. Jõgi märkis, et siinkohal on hindamatuks abiks olnud erinevate muuseumide peavarahoidjad ja kuraatorid, aga ka Eesti muuseumide veebivärava sisu loov meeskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles