Malis teenivad Eesti kaitseväelased said Prantsusmaa missioonimedalid

Copy
Malis Gao baasis teenivad sõdurid korraldasid Eesti taasiseseisvumise 30. aastapäeva puhul 42 kilomeetri pikkuse teatemaratoni.
Malis Gao baasis teenivad sõdurid korraldasid Eesti taasiseseisvumise 30. aastapäeva puhul 42 kilomeetri pikkuse teatemaratoni. Foto: Kaitsevägi

Gao sõjaväebaasis toimunud pidulikul rivistusel anti Eesti kontingendi kaitseväelastele üle Prantsusmaa missioonimedalid koos tänuavaldustega nende panuse eest mässutõrjeoperatsioonil.

«Teie panus on olnud märkimisväärne kolmel põhjusel – teie meelsus ja hoiakud, töö efektiivsus ning kohaolek siin meie kõrval,» ütles Prantsuse 1. kõrbe lahingüksuse Roc Noir ülem kolonel Thomas Noizet oma kõnes. «Selleks, et väljendada meie tänu, on mul hea meel ja au panna teile rinda ülemere medal Saheli nõelaga, mille küljes olev lint sümboliseerib seda sidet, mille me nelja kuu jooksul lõime sinivalgepunase lipu ning sinimustvalge lipu vahel,» lisas ta, rõhutades, et eestlaste kohalolu Malis prantslaste kõrval sümboliseerib omavaheliste jõudude ühendamist.

«Arvestades, et missiooni jooksul tuli ülesannete täitmisel teinekord improviseerida ja lühikese etteteatamise ajaga plaane muuta ning vajadusel olla kõrgendatud valmisolekus, sai rühm neile antud ülesannetega hästi hakkama. Ma usun, et sama külmavereliselt jätkavad nad oma teenistust ka Eestis,» ütles Eesti kontingendi ülem major Rauno Viitmann, tänades kõiki Eesti kontingendi kaitseväelasi.

Ülemere medal Saheli nõelaga on missioonimedal, millega autasustatakse sõjaväelasi, kes on alates aastast 1962 teeninud ülemeremaades.

Täna medalitega tunnustatud Eesti kontingendi koosseisu kuulub ligemale 50 Eesti kaitseväelasest, kelle peamine ülesanne mässutõrjeoperatsioonil on baasi ja selle lähiümbruse julgeoleku tagamine. 

Nigeri jõe kaldal paiknevas Prantsusmaa sõjaväebaasis on Eesti kaitseväelased teenistuses alates 2018. aastast. Praegune Eesti kontingent alustas oma neljakuulist teenistust operatsioonil Barkhane aprillikuus.

Prantsusmaa juhitud operatsiooni Barkhane eesmärk on toetada viie Saheli regiooni riigi (Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Niger, Tšaad) võitlust relvastatud terroristlike rühmituste vastu. Operatsioon Barkhane algas 1. augustil 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles