Kuidas riietuda nii, et ka külmemal ajal oleks mugav ja soe jalgrattaga sõita?

Copy
Foto: Adam Illingworth

Ütlus „ei ole olemas halba ilma, on vaid sobimatu riietus” on üks rattasõidu ABC põhitõdesid, sest rõivastel on sporditegemise juures ülioluline roll. Kuidas siis riietuda nii, et ka külmemate ilmadega oleks jalgrattasõit mugav ja mõnus? Eesti rattariidebrändi moomoo ekspert Timo Saabas annab selleks paar nippi.

Nipp nr 1. Riiete kihilisus

Ükski ilm ei saa olla takistuseks, kui soovite nautida jalgrattasõitu. Nutikas on kasutada kihilist riietumist, kus igal rõivakihil on oma funktsioon ning vastavalt ilmale ning tegevuse intensiivsusele saab kihte lisada või ära võtta.

Esimese kihi ülesanne on juhtida niiskust nahast eemale – selleks on mõeldud funktsionaalsed aluskihid, mis hoiavad keha kuivana. Teise kihi funktsioon on soojusisolatsioon ehk kaitsta külma eest ning hoida endas sooja. Kolmas kiht kaitseb sademete ja tuule eest. Riietumisel jälgi põhimõtet, et keha liiguks vabalt ja sõitma hakates oleks kergelt jahe, nii väldid ülekuumenemist ja peatset külmetamist.

Pikkade varrukatega alussärk ja pika kaelusega meriino alussärk.
Pikkade varrukatega alussärk ja pika kaelusega meriino alussärk. Foto: MOOMOO

Nipp nr 2. Erinevatel kangastel on erinevad omadused

Spordiriiete materjal on viimaste aastakümnete jooksul teinud läbi suure arengu, intensiivsel sportimisel pole täna kunstkiust kangastele looduslikku konkurenti. Uuri, milliseid materjale ja tehnoloogiaid on kasutatud sinu spordiriietel ning tee see eeltöö kindlasti enne uute riiete hankimist. Rattariided konstrueeritakse spetsiaalselt rattasõiduks – need on üldjuhul aerodünaamilised, erineva funktsiooniga kangastest kombineeritud ning arvestavad kehaasendi, sõidu intensiivsuse ja muude aspektidega, et ennast sadulas hästi tunneksid. Õige riietus on talvise rattasõidu naudingu üks olulisim osa!

Nipp nr 3. Rõivaid tuleb osata kombineerida

Targalt riideid kombineerides väldid kangaste märgumist, jahedust, ülekuumenemist, riiete väljavenimist ja muud, mis muudab külma aja rattasõidu ebameeldivaks. Vaata üle oma senised harjumused ja selgita välja, kas piisab nende muutmisest või on siiski mõni funktsionaalne riideese garderoobist puudu.

Kõige tähtsam on sügistemperatuuride saabudes hoida soojas kehaosi, kus soojakadu on kõige suurem – võtke julgelt kasutusele pikad kindad, kingakatted või paksemad rattakingad, vajadusel kiivrialune õhuke müts ning torusall. Koos rindkere soojas hoidva kolmanda kihiga (tuulevest või – jakk) pikendad vähemalt paari kuu võrra oma hooaega. Külmema ilma korral lisa garderoobi soe pikk särk ja pikad püksid ning kaitse end ilmastiku eest vihmajaki või spetsiaalse rattajakiga.

Regen vihmajakk ja püksid Kevadklassikud.
Regen vihmajakk ja püksid Kevadklassikud. Foto: Adam Illingworth

Saame tuttavaks - Eesti rattariidebränd moomoo!

moomoo on 2013. aastal asutatud Eesti rattariidebränd, mille asutaja on jalgrattur Allan Oras. Kaubamärk kogus algusest peale kiirelt tuntust ning on tänaseks kasvanud ligi 30 töötajaga ettevõtteks. Kogu arendus, disain ja tootmine toimub Eestis Tartus ning toormaterjalina kasutatakse vaid parimaid Itaalia kangaid usaldusväärsetelt partneritelt. Pannes rõhku kvaliteetsele ja jätkusuutlikule tootmisele, kasutab moomoo võimalusel ümbertöödeldud kangaid.

moomoo tooteid eelistab enamus Eesti klubirattureid, ettevõte on olnud Eesti Jalgratturite koondise pikaaegne riidepartner ning ka äsja lõppenud Tokyo olümpiamängudel sõitsid Eesti ratturid moomoo riietes. Talvehooajal keskendutakse suusariiete tootmisele ning muuhulgas ollakse kolmandat aastat järjest Eesti Laskesuusakoondise ametlik riidepartner.

Tihedas koostöös Eesti tippsportlastega valmivad nii eritellimusel riided kui ka püsikollektsioonid. Seejuures on moomoost oma kujundusega ratta- või suusariiete tellimine on lihtne, miinimumkoguse nõudeta ja kättesaadav igaühele. Lisaks eksporditakse ratta- ja suusariideid Norrasse, Šveitsi, Lätti ja teistesse lähiriikidesse.

Hetkel on moomoo veebipoes fookus püsikollektsioonil Essentials, kust leiab muu hulgas sügishooaja esmavajalikud Regen vihmajaki ning pikad rattapüksid Kevadklassikud.

Foto: Adam Illingworth

Sügissoovitus: veekindel ja hingav rattajakk Regen ning soojad rattapüksid

Veekindel ja hingav rattajakk Regen mahub kokkupakitult tagataskusse, pakkudes terviklikku kaitset nii vihma kui ka tuule eest. Veekindluse ja hingavuse annab jakile eriline eVent® kangas, mille patenteeritud Direct Venting™ süsteem juhib niiskuse kiirelt läbi miljonite kangapooride jaki seest selle välispinnale. Seesama kehakuuma ja -niiskust ventileeriv kangas on Regeni tugevuseks teiste tuulejakkide seas, blokeerides tuule täielikult, minemata seejuures seest umbseks.

Slim-fit-lõikega jakk liibub tihedalt ümber keha. Ettepoole keeratud varrukad ja lühikesed esidetailid tähendavad ratta peal sõiduasendis vähem üleliigset materjali ja kangakortse. Pikendatud seljaosa kaitseb tagumikku ja selga tagarattast lenduva mustuse ning vee eest. Kõik jaki õmblused on teibitud ja lukud veekindlad. Jakil on niiskuskindel lukutasku, mis mahutab raha, võtmed ja pisema telefoni.

Vihmajakk Regen
Vihmajakk Regen Foto: MOOMOO

Essentials rattapüksid Kevadklassikud arendati spetsiaalselt kevade- ja sügisesõitudeks. Muutuvate oludega suurepäraselt kohanduvates rattapükstes on hooaja alguse ja lõpu pikad sõidud eriti nauditavad. Mugavust lisavad slim-fit-lõige, tallaalused tripid ja fliisine ja pehme siseosa.

Elastsest Super Roubaix™ spetsiaalkangast valmivad püksid pakuvad ilmastikukaitset ja termoreguleerivad muutuvate soojakraadide juures. Pükste kõrge vööosa hoiab alaselga ja keha külgi soojas. Rattapükste õmblused on paigutatud nii, et tuulekülm ei pääseks põlvedele ligi.

Tihedalt kehasse liibuvatel pükstel on nähtavuse parandamiseks helkurelemendid säärtel ja reiel.

Püksid Kevadklassikud
Püksid Kevadklassikud Foto: MOOMOO

 

 

Rohkem infot: www.moomoo.ee

FB: www.facebook.com/moomoocycling

Instagram: https://www.instagram.com/moomoocycling/

 

 

Copy
Tagasi üles