Linnart Mälli loengulist mõttepärandit koondav teos "Tee ja vili" on teel raamatupoodidesse

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Linnart Mäll "Tera ja vili"
Linnart Mäll "Tera ja vili" Foto: Erakogu

Ilmus Eesti mõtteloo ühe suurmehe, õpetlase-orientalisti, tõlkija, õppejõu, visionääri ja ühiskonnategelase Linnart Mälli budismiloengute raamat “Tee ja vili".

"Tee ja vili" üldtoimetaja on Ivar Tröner, sisutoimetajad on Linnart Mälli õpilased orientalistid Märt Läänemets ja Teet Toome, keeletoimetajad Sirje Endre, Mari Klein ja Elle Veermäe, kujundaja Andres Tali.

2018. aastal ilmus kirjastuselt SE&JS raamat „Linnart Mäll. Tõe tee. Mõtteid ja mälestusi” (koostaja Ivar Tröner, toimetajad Märt Läänemets ja Teet Toome). Teos „Tee ja vili” on silmapaistva teadlase ja filosoofi Linnart Mälli mõttevaramu teine osa.

Märt Läänemets: „Raamat „Tee ja viliˮ toob esimest korda lugeja ette valiku orientalisti ja visionääri Linnart Mälli (1938–2010) loengutekste budismist ja India religioonidest, mida ta esitas 1990. aastatel ja 2000. aastate algul Tartu Ülikoolis ja Budismi Instituudis. Oma loengutes ei piirdunud Mäll kunagi materjali kuiva, dotseeriva esitusega, vaid püüdis viia kuulaja oluliste tekstinäidete ja faktide najal sisse budismi mõttemaailma ning panna ta kaasa mõtlema.ˮ

Tarmo Kulmar teose järelsõnas: „Maailmavaatelt oli Mäll veendunud antikommunist, ei sallinud alatust, sõnamurdlikkust ja ebaausust. Linnart Mäll vihkas lollust ja nõmedust – Buddha õpetuse järgi meeleplekkidest seda kõige hullemat. Kui talt kord küsiti, keda ta ei salli, vastas ta: „Neid on neli: lurjused, kaabakad, kommunistid ja KGB nuhid!”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles