Mis on Solana - kas uus konkurent Ethereumile?

Change
Copy
Foto: Change

Nii nagu käib tihe rebimine krüptorahade seas, konkureerivad omavahel ka avalikud plokiahelad, pakkumaks taristut krüpto rakendustele. Kuigi selles vallas on turuliider Ethereum, on ka neid, kes soovivad talle kandadele astuda. Üheks selliseks on Solana, kes murdis hiljuti krüptode TOP 10-sse.

Välkkiire plokiahel

Veebilehe StateOfDapps.com andmetel on erinevatele avalikele plokiahelatele ehitatud üle 3000 rakenduse alates rahandusest kuni mängudeni välja. Neist valdav enamus kasutab Ethereumi plokiahelat, kuid selle suurimaks puuduseks on aeglane läbilaskevõime ja kallid ülekandetasud.

Solana (SOL) saab seevastu hakkama palju suurema tehingute mahuga kui Ethereum, suutes protsessida kuni 50 000 tehingut sekundis ning seda vaid mõnesendiste tehingutasude juures. Solana saavutab suurepärase läbilaskevõime tänu uudsele Proof of History töömeetodile, mis võimaldab kiiremini tehingute järjekorra üle arvet pidada. Selle tulemusena on Solana plokiahelas juba praegu rohkem plokke kui Ethereumi ja Bitcoini plokiahelates kokku.

DeFi ja NFT-d katsetavad Solanat

Lubadus kiirest plokiahelast on Solanale toonud juba erinevaid partnerlusi. Detsentraliseeritud rahanduse ehk DeFi sektoris on lehe DefiLlama.com andmetel kõikides Solana-põhistes rakendustes kukku juba ligi 3 miljardi dollari väärtuse krüptorahasid. Sellest üle miljardi moodustab Uniswapi sarnane detsentraliseeritud krüptobörs Raydium (RAY).

Solana sai hiljuti tuult tiibadesse ka tänu NFT-de kasvavale populaarsusele. Kui NFT (ingl. non-fungible token) kollektsioon Degenerate Ape Academy hiljuti Solana platvormil lansseeriti, tõstis see Solana krüptoraha SOL-i hinna uue rekordini. Kollektsioon ise müüdi välja vaid kaheksa minutiga, kus kõige kallima digitaalse ahvi eest maksti vaevalt 24 tundi hiljem 100 001 SOL-i ehk üle 6,2 miljoni dollari. Solana üheks partneriks on muuseas ka populaarse Lollapalooza muusikafestival, mis käivitas tema platvormil äsja oma NFT-de turu, kust saab osta festivaliga seotud digitaaset nänni.

SOL krüptovaluuta nüüd Change’is

Solana krüptoraha SOL on nüüd kättesaadav kõigile Change’i äpi kasutajatele. Change on algajasõbralik investeerimisrakendus, kust leiab lisaks Solanale veel ligi 30 populaarsemat krüptoraha. Change on lisaks krüptovaluutadele koondanud ühte kohta ka teised investeerimisklassid nagu aktsiad, maavarad või Change’i enda CNG tokeni.

Change’i rakenduses saab investeerimist alustada isegi 10 euroga.

Alusta investeerimist ja laadi alla Change’i äpp

Copy
Tagasi üles