NFT melu kogub hoogu - millised neist on kõige hinnalisemad?

Change
Copy
Foto: Change

Ethereumi plokiahela tehingute hinnad on taaskord kerkimas, kuid seekord ei ole võrgu koormuse taga mitte niivõrd krüptoraha ülekanded, vaid just kasvav tehingute hulk NFT-dega.

NFT turud teevad käiberekordeid

Unikaalsete digitaalsete varade omandit tähistavate NFT-dega (ingl. non-fungible token) kauplemine on aktiivsem kui kunagi varem. Üks juhtivatest NFT turgudest OpenSea on veebilehe DappRadar andmetel vahendanud viimase kuu jooksul ligi 2 miljardi dollari väärtuses NFT tehinguid. Seda on ligi 10 korda rohkem möödunud kuuga võrreldes, mis peegeldab huvi järsku tõusu viimastel nädalatel. OpenSea pole ainus käiberekordeid püstitav platvorm. Ühe populaarseima krüptomängu Axie Infinity ametlik kauplemiskeskkond ületas augustis samuti miljardi dollari kauplemismahu.

Punkarid, kassid või ahvid - milline on kõige hinnatum krüptokunst?

NFT-d kui kunstiliik on kahtlemata kirju, kus hinnad küündivad kohati miljonitesse dollaritesse. Kuid nagu klassikalises kunstis, on ka krüptokunstis teatud teosed väärtuslikumad kui teised.

Krüptokunsti pioneeriks võib pidada projekti nimega CryptoPunks, mis loodi 2017. aastal kahe tarkvaraarendaja poolt. Tegemist on kõigest 24x24 pikslist koosnevate portreedega, mis on juhuslikult arvutiprogrammi poolt genereeritud. Täna on 10 000-portreelisest sarjast saanud üks hinnatumaid NFT-de kollektsioone, kus teose hinnad algavad sajast tuhandest dollarist. Punkarite tehingud on jõudnud isegi kuulsasse Christiese oksjonimajja, kus müüdi 9 haruldasemat punkarit koguhinnaga ligi 17 miljonit dollarit. CryptoPunki teose soetas hiljuti ka krediitkaardifirma VISA, öeldes oma blogipostituses, et NFT-d tähistavad digitaalses kaubanduses uut peatükki.

Kuid CryptoPunks pole ainus sari, mille peale ollakse nõus miljoneid kulutama. Kallimate krüptokollektsioonide hulka kuuluvad veel näiteks PudgyPenguins, BoredApes, CoolCats jpt. Neist kujutistest on saamas ka väikest viisi staatuse sümbol, sest aina rohkem kasutatakse hinnalisi NFT-sid sotsiaalmeedias profiilipildina. Kuulsuste hulgas on oma Twitteri pildi NFT vastu vahetanud näiteks räppar Jay-Z, poksija Mike Tyson ja näitleja Ashton Kutcher.

Investeeri koos Change’iga

Change’i algajasõbralik rakendus on kiire ja mugav viis krüptorahadesse investeerimiseks. Change’iga saab osa saada ka NFT-de melust, sest Change’i äpis on nüüd saadaval ühe enim mängitud krüptomängu Axie Infinity token AXS, mille väärtus on käinud käsikäes mängu populaarsuse kasvuga. Veel leiab Change’ist ka krüptoraha RARI, mis on digitaalse kunsti platvormi Rarible token. Rarible on NFT-de loomise ja kauplemise keskkond, mis võimaldab kunstnikel oma loomingu NFT-de kujule viia, säilitades seeläbi teose üle omandiõiguse. Lisaks on Change’i valikus ka teised tuntumad krüptorahad ning aktsiate ja maavarade hinnavahelepingud.

Alusta investeerimist ja laadi alla Change’i äpp

Copy
Tagasi üles