Heidi Alasepp: uued luuad pühivadki paremini

Kadri Tammepuu
, Fookuse Tervishoiu toimetaja
Copy
Heidi Alasepa sõnul saaks koroonareegleid rohkem läbi mõelda ja selgemalt lahti kirjutada, kuid piirangute vastu on olemas üks tõhus relv – vaktsiin.
Heidi Alasepa sõnul saaks koroonareegleid rohkem läbi mõelda ja selgemalt lahti kirjutada, kuid piirangute vastu on olemas üks tõhus relv – vaktsiin. Foto: Mihkel Maripuu

Kolmapäeval sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsleri ametisse asunud arstist tervishoiujuhi Heidi Alasepa (49) leebe oleku võrku langeda ei maksa – ta on üks väheseid naisi Eestis, kes väisanud nii Afganistani kui ka Ida-Ukraina sõjakoldeid. Ministeeriumis kavatseb Alasepp alustada tööd seni tehtu revideerimisest, sest tema hinnangul peab juhtimise vastutus saama paremini paika ja otsused põhjalikumalt selgitatud.

Mis pilguga te Afganistani sündmusi jälgite?

Praegust olukorda on väga ränk kõrvalt vaadata, aga kohapeal käinuna paistab seal toimuv mulle mõistetav. Arvan, et peame õppima rohkem teisi religioone ja rahvusi austama, teisalt aitama seal, kus saame.

Võib-olla peaks alustama kaugemalt. Afganistanis käik 2007. aastal oli minu elu pöördepunkt. Juba arstiks õppima minnes tundsin suurt aukartust elu ees, seal see vaid võimendus. Tegelikult olen seniajani hinges patsifist ja kui saaksin, lõpetaksin maailmas agressioonid, aga minu ülesanne on tegeleda sõja tagajärgedega.

Sõjad on meditsiini läbi aegade väga palju muutnud. Mina õppisin toona, kuidas seda lühikese ajaga kompaktselt teha. Militaarmeditsiin algab tervisekaitsest ja läheb kõrgtehnoloogiani välja. Afganistanis käik lõi tiheda koostöö ka Eesti kaitseväe ja vigastatutega. Kui saavutada ühel teekonnal häid tulemusi, siis see innustab.

Kas teekonna all peate silmas Ida-Tallinna keskhaigla taastusravi keskuse loomist?

Jah. Keskuse avasime 2014. aastal, aga lõplikult valmis see muidugi kunagi ei saa, sest teadus areneb kogu aeg edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles