ERM-i ja Tartu linnamuuseumi vahel sõidab neljapäevast isejuhtiv buss

BNS
Copy
Auve Techi buss
Auve Techi buss Foto: Sille Annuk

Tartus Eesti Rahva Muuseumi (ERM) ja linnamuuseumi vahel hakkab neljapäevast sõitma Eestis toodetud Auve Techi iseauto ehk isejuhtiv kaheksakohaline sõiduk.

Muuseumibussiga saavad kõik huvilised sõita kahe kuu jooksul kolmapäevast pühapäevani, teatas linnavalitsuse pressiesindaja BNS-ile.

Bussi teekond kulgeb mööda Roosi tänava sõiduteed ERM-i ja linnamuuseumi vahel ning marsruudil on kokku seitse peatust. Kesklinna poolt saab sõitu alustada linnamuuseumi bussipeatusest ja ERM-i poolel A-parkla bussipeatusest. Buss töötab kolmapäevast pühapäevani kella 10-18 ning väljub ERM-i juurest igal täis- ja pooltunnil. Kokku mahub muuseumibussi seitse reisijat ja sõiduoperaator.

Muuseumibussi trajektooril muutub vähesel määral liikluskorraldus ning liiklejatel palutakse olla tähelepanelikud.

Kaks kuud kestva projekti eesmärk on teha järgmine samm autonoomsete sõidukite saamisel linnatranspordi loomulikuks osaks. Iseauto ühendab Tartu Linnamuuseumi ja Eesti Rahva Muuseumi kesklinnaga, pakkudes inimestele võimalust katsetada uuenduslikku, keskkonnasõbralikku ja vajaduspõhiselt toimivat ühistransporti.

Tartu on üks kümnest Euroopa Liidu (EL) linnast, kus Euroopa Komisjoni rahastatud projekt Ride2Autonomy aset leiab. Ühistranspordi automatiseerimine, sealhulgas isejuhtivate busside tellimis- ja haldamistarkvara loomine ning kasutuselevõtt on kohalike omavalitsuste jaoks lähiaja suur väljakutse. Üleeuroopalise projekti Ride2Autonomy eesmärk on koguda praktilisi kogemusi isejuhtivate busside ja nendel põhineva teenuse kasutuselevõtust linnade ühistranspordi korraldamisel. Saadud kogemusi jagatakse kõikide huvitatud omavalitsustega üle EL-i, et süvendada koostööd autonoomsete busside ühistransporditeenuse arenduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles