Tallinn plaanib muuta Koidula tänava kirjandustänavaks

Postimees
Copy
5. september, 2020. Kirjandustänava festival Kadriorus Koidula tänaval.
5. september, 2020. Kirjandustänava festival Kadriorus Koidula tänaval. Foto: Madis Veltman

Tallinna linnavõim plaanib muuta Kadriorus asuva Koidula tänava kirjandustänavaks – neljapäeval tutvustati Tallinna Kirjanduskeskuse algatatud projekti linlastele.

«Koidula tänaval on juba viies aasta toimumas Kirjandustänava festival, siin asub ainulaadne lugemisnurk ja kirjanike majamuuseumid, seega on igati mõistetav kodanikualgatuse korras välja käidud idee Koidula tänavast kui kirjandustänavast,» lausus Kesklinna vanem Monika Haukanõmm. «Koos Tallinna Kirjanduskeskusega soovisime alustada kaasamisega varakult – seetõttu tutvustasime ideed Kadrioru elanikele juba esialgse visiooni staadiumis, et saada aegsasti tagasisidet ja ettepanekuid,» lisas ta. 

Kirjandustänava ideega saab tutvuda ka laupäeval, 11. septembril toimuval Kirjandustänava festivalil Kesklinna valitsuse telgis. 

Esialgset visiooni kavandatavast rahustatud liiklusega ja kergliiklust soodustavast, varjuliste istumispesadega tänavast tutvustas arhitekt Peeter Loo, sõna võtsid Kesklinna vanem Monika Haukanõmm ja kirjandustänava idee initsiaator, Tallinna Kirjanduskeskuse direktor Maarja Vaino.

Maarja Vaino.
Maarja Vaino. Foto: Madis Veltman

«Kavand hõlmab Koidula tänava Faehlmanni ja Poska vahelist ala, kus septembris toimub traditsiooniline Kirjandustänava festival. Sooviksime muuta selle tänavalõigu kirjandusliku aktsendiga ja aastaringselt, mitte vaid ühel päeval aastas eesti kirjandusele tähelepanu pööravaks alaks, mis algaks Tammsaare muuseumi ja lugemispaviljoniga ning lõpeks Rohelisel aasal Vilde muuseumi juures, möödudes ka Koidula ja Poska tänava nurgamajas paiknevast Mati Undi muuseumist,» rääkis Vaino.

«Ideaalis võiks sellel tänavalõigul paikneda ka Kadrioru raamatukogu. Tänava äärde kavandame tuntud kirjandusteostest pärit tsitaatidega raamatukujulised installatsioonid ning õdusad istumispaigad,» kirjeldas Tallinna Kirjanduskeskuse direktor Maarja Vaino ning lisas, et temale teadaolevalt ei ole taolist kirjandusele pühendatud tänavat mitte kusagil maailmas – seega oleks tegemist ainulaadse, nii kohalikke kui ka turiste paeluva paigaga.

Projekt näeb tänavale ette lugemis- ja istumisalad, aga ka infostendid eesti kirjanike, kirjanduse ja Kadrioru kohta. Projekti elluviimine tähendab tänava põhjalikku rekonstrueerimist, eeldatavasti on see teostatav juba lähiaastatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles