Holm: meie ülesehitatud eelarve on keeruline, arusaamatu ja kohati kasutu (1)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Riigikontrolör Janar Holm.
Riigikontrolör Janar Holm. Foto: Tairo Lutter

Riigikontrolör Janar Holm ütles ETV saates «Esimene stuudio», et eeldused rahandusministeeriumi vigadele ja ebakvaliteetsele tööle riigieelarve tegemisel peituvad tegevuspõhise eelarve kasutusele võtmises, vahendab ERRi uudisteportaal.

«See, mis juhtus kindlasti Eestile au ei tee, sellepärast, et korras riigi rahandus ei tähenda mitte ainult seda, et me kulutame vähem kui teenime, vaid see, et me tegelikult ka paneme korraliku riigieelarve kokku ja me teame, kuhu raha läheb ja milleks me seda kasutame,» toonitas riigikontrolör.

Vastates küsimusele, kes on süüdi, ütles Holm, et konkreetset isikut siin otsida ei tasu. «Põhjused on need, et me oleme üles ehitanud eelarve, mis on keeruline, arusaamatu ja ma julgen öelda kohati ka kasutu,» nentis ta.

Hiljutises intervjuus Postimehele rõhutas Holm, et riigikogule tuleb esitada sisuline riigieelarve seadus, kus igal real on olemas selge tähendus.

«See ei ole poliitiline küsimus, keegi ei ole selle eelarvega tegelikult sikku teinud. Pole probleemi, et keegi oleks raha kusagile kõrvale pannud. Eelarve on lihtsalt valesti arvutatud. Nii suur summa näitab, et me tegelikult justkui üldse ei tahagi omada ülevaadet, kus raha on ja kus kulutusi tehakse,» rääkis Holm.

Olgu lisatud, et 2020. aasta riigieelarve seaduse kõik koondsummad – tulud, kulud, investeeringud, finantseerimistehingud – on valed. Riigieelarve järgi ületavad tulud kulusid 109,28 miljoni võrra, kuid õige oleks, et kulud on tuludest suuremad 256,17 miljoni euro võrra, viga on seega umbes miljon eurot aasta iga päeva kohta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles