Covid-tõendi kontrollimine muutub tänasest lihtsamaks (1)

Copy
TEHIK on tänaste uuendustega need probleemid lahendanud ning parandanud ka QR-koodi loetavust.
TEHIK on tänaste uuendustega need probleemid lahendanud ning parandanud ka QR-koodi loetavust. Foto: FLAVIO LO SCALZO/Scanpix Baltics

Euroopa Liidu Covid-tõendite kontrolli uus tehniline lahendus võimaldab tänasest detailset kontrolli ka praegu Eestis kehtivate nõuete üle, uuendusega muutub tõendite kontrollimine ettevõtjate ja ürituskorraldajate jaoks lihtsamaks.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Andres Suti sõnul on Covid-tõendi peamine roll hoida nakatumisnäitajate tõusule vaatamata ühiskonda ja majandust avatuna ning vähendada nakatumise tõenäosust.

«Valdavalt on ettevõtjad ja teenindajad olnud väga mõistvad, aga peamise murekohana on nad toonud välja just kasutajamugavusega seotud küsimused, nagu QR-lugeri kiirus, tõendi vastavuse hindamine ja vaktsineerimiskuuri lõpetamiseks vajalike päevade arvutamine oli ajakulukas,» ütles minister.

Tervise ja heaolu infosüsteemide keskus (TEHIK) on uuendustega need probleemid lahendanud ning parandanud ka QR-koodi loetavust.

TEHIKu direktori Katrin Reinholdi sõnul saab nüüd kontrollija kohe kindlaks teha, kas negatiivne PCR-testi proov on võetud viimase 72 tunni ja kiirtesti puhul 48 tunni sees või kas viimasest vaktsineerimisest on möödas piisavalt pikk aeg maksimaalse kaitse tekkimiseks.

Kontrollimiseks tuleb kasutada veebirakendust kontroll.digilugu.ee, mitte tavalist QR-koodi lugejat. «Euroopa Liidu Covid-tõendil olev QR-kood sisaldab tervise infosüsteemi kantud andmeid ning tavalise QR-koodi lugejaga see loetav ega tõendatav ei ole,» ütles ta.

Kui enne kuvati kontrollijale kahte tulemust vastavalt sellele, kas tõend on ehtne või mitte (roheline või punane), siis peale Eesti reeglite lisamist kuvatakse kontrollijale kolme värvi: roheline (tõend kehtib), oranž (tõendil olev info ei vasta Eestis kehtivatele vaktsineerimis- või läbipõdemistingimustele) ja punane (tehniline viga, tõend ei kehti).

Uuenenud kontrollirakendus näitab, kas:

  • vaktsineerimiskuur on lõpetatud (1/1, 2/2 jne);
  • viimasest vaktsineerimisest on möödas vähemalt 14 päeva, Pfizer/BioNTechi vaktsiini Comirnaty puhul 7 päeva;
  • viimasest vaktsineerimisest on möödas kuni üks aasta;
  • negatiivse tulemusega PCR testiproov on võetud viimase 72 tunni sees;
  • negatiivse tulemusega kiirtesti proov on võetud viimase 48 tunni sees;
  • positiivse tulemusega PCR testiproovi võtmise kuupäevast on möödas üle 11 päeva ja mitte rohkem kui 180 päeva.

Järgmisena töötab TEHIK lahenduse kallal, mis annaks välismaal vaktsineeritud eestlastele võimaluse Patsiendiportaali kaudu endale Euroopa Liidu tingimustele vastav Covid-tõend luua. Lahendus peaks valmima oktoobris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles