FOTOD ⟩ Mali mässutõrjeoperatsioonil Barkhane alustas teenistust järgmine Eesti kontingent

Postimees
Copy

Täna saabus Mali Gao sõjaväebaasi uue Eesti kontingendi BKN-10 Estpla põhigrupp, kes vahetas välja seni Malis teeninud jalaväerühma ning rahvusliku toetuselemendi koosseisu.

«Välisoperatsioonil Barkhane osalemine tugevdab Eesti suhteid Prantsusmaaga ning meie panustamine nii Gao baasi kaitses kui lähijulgestuses näitab, et eestlased võtavad tõsiselt eurooplaste jaoks olulisi probleeme, mille üheks ilminguks on rahvasteränne Põhja-Aafrikast,» ütles Eesti kontingendi ülem major Rauno Viitmann, viidates ennekõike viimaste kuude olukorrale Baltikumis.

Ta toonitas, et Eesti üksuste ülesanne Malis on toetada kohalikke jõustruktuure, et tekiks stabiilsus, mis omakorda vähendaks illegaalsete immigrantide tulva Euroopasse.

Major Viitmann lisas, et eestlastega ollakse Prantsusmaa juhitud operatsioonil väga rahul ning vastutuse üle andnud kontingent sai ülesannetega väga hästi hakkama.

Paar nädalat tagasi eelgrupiga Malisse saabunud uue kontingendi jalaväerühma BKN-10 Estpla rühmaülem nooremleitnant Taavi Tammaru ütles, et vastutuse ja ülesannete üle võtmine eelmiselt rühmalt sujus hästi ja suuremate probleemideta.

«Saime tutvuda siinse töörütmiga, mis andis meile piisava ülevaate sellest, mida on vaja liitlastega koostöös arvesse võtta. Kuna Eestis olles oli meie väljaõpe juba suhteliselt ligilähedane siinse elu-oluga, siis suuri üllatusi ei esinenud,» ütles nooremleitnant Tammaru. «Oluline aspekt, millega tuleb siin esmajoonelt kohanduda, on kohalik kliima ja keskkond,» lisas ta.

Eesti kontingendi rahvusliku toetuselemendi ülema major Janek Tammisto sõnul on tehtud kõik ettevalmistused, et saabunud põhigrupp saavutaks oma lahingvõime võimalikult kiirelt. «Kuna viibime sõjalisel välisoperatsioonil, kus olukord ja prioriteedid võivad muutuda hetkega, siis oleme koostöös prantslastest liitlastega võimalikult paindlikud selleks, et tagada me rühma tõhus toimimine,» lisas Tammisto.

Malisse teenistusse saabunud uue üksuse põhiosa moodustab jalaväerühm BKN-10 Estpla, mis on loodud Scoutspataljoni baasil ning mille põhiülesanneteks on Barkhane baasi väravate ja vaatluspostide mehitamine, kiirreageerimisüksuse ülesannete täitmine ning patrullimine Gao linnas ja lähiümbruses.

Lisaks põhituumikule kuulub kontingendi koosseisu erialaspetsialistidest koosnev toetusüksus ning teavitusohvitser. Koostööd liitlastüksustega ja Eesti kontingendi tegevust toetab ning koordineerib kontingendi vanem.

Eesti üksus paikneb Prantsusmaa baasis Nigeri jõe kaldal Gao linnas. Eestlased elavad ja teenivad samades tingimustes kui Prantsusmaa sõjaväelased. Septembris teenistust alustanud üksuse rotatsioon Gaos kestab detsembri lõpuni, mil antakse vastutus üle järgmisele Eesti kontingendile.

Prantsusmaa juhitud operatsiooni Barkhane eesmärk on toetada viie Saheli regiooni riigi (Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Niger, Tšaad) võitlust relvastatud terroristlike rühmituste vastu. Operatsioon Barkhane algas 1. augustil 2014. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles