Erakondade reitingud: Reformierakonna toetus pöördus langustrendi (9)

BNS
Copy
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Pilt videost

Ühiskonnauuringute Instituudi ja Norstat Eesti küsitluse järgi jätkab Reformierakond parteide reitingutabelis küll kindla liidrina, kuid nende toetus pöördus langustrendi ja on kukkunud alla 29 protsendi.

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 28,7 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE) 21,9 protsenti ja Keskerakonda 18 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Reformierakonna toetus langes nädalaga 1,2 protsendipunkti võrra ning viimase kolme nädala jooksul on peaministripartei toetus langenud 2,3 protsendipunkti võrra. EKRE ja Keskerakonna toetus püsis eelmise nädalaga võrreldes samal tasemel.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 13,2 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 8 protsendiga ning Isamaa 6,8 protsendiga. Isamaa on viimase kolme nädalaga oma toetust kasvatanud 1,1 protsendipunkti võrra ning see on tõusnud kõrgeimale tasemele alates 2019. aasta detsembrist.

Koalitsioonierakondi toetab 46,7 protsenti ja opositsioonierakondi 36,7 protsenti vastajatest.

Teadur Martin Mölderi sõnul paistab ainsa suurema muutusena nelja nädala koondtulemustes silma Reformierakonna toetuse langus 28,7 protsendile. «Langus on tingitud sellest, et viimase nädala tulemus oli neil erakordselt madal – alla 25 protsendi. Neli nädalat tagasi oli nende nädalane toetus seevastu rohkem kui 32 protsenti. Juhul kui Reformierakonna toetus ei ole tegemas tohutut hüpet, näeme ilmselt ka uuel nädalal nende koondtulemuse langust,» märkis Mölder.

Reformierakonna peamise konkurendi EKRE puhul on Mölderi sõnul näha aga järgmisel nädalal ilmselt toetuse tõusu, kuna selle nädala toetus oli EKRE-l praktiliselt sama kõrge kui Reformierakonnal ning neli nädalat tagasi oli nende nädalane toetus ainult umbes 18 protsenti.

«Samuti on märke sellest, et Isamaa on oma positsiooni parandamas. Isamaa iganädalased tulemused on neli nädalat järjest suurenenud. Isamaa toetus on olnud üldises kasvutrendis juuni algusest alates,» lisas Mölder.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles