Riigikogu võttis kõrgharidusreformi vastu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengite ja õpilaste meeleavaldus eelnõu 2. lugemise aegu Toompeal riigikogu ees.
Tudengite ja õpilaste meeleavaldus eelnõu 2. lugemise aegu Toompeal riigikogu ees. Foto: Toomas Huik

Riigikogu kiitis täna 53 poolthäälega heaks kõrgharidusreformi eelnõu, vastu hääletas 43 saadikut, erapooletuid ei olnud.

Lõpphääletusele eelnenud kõnedes kutsusid koalitsiooni esindajad üles eelnõud toetama, opositsiooni esindajad aga vastu olema.

Valitsuse algatatud ülikooliseaduse, rakenduskõrgkooli seaduse ja teiste seaduste muutmise seadus (89 SE) muudab üliõpilaste õigusi riigieelarvest rahastatava kõrghariduse omandamisel ja riigieelarvest kõrgharidustaseme õppe rahastamise korda.

Riigikogu pressitalituse teatel on seaduse eesmärk muuta kõrgharidussüsteem üliõpilase jaoks õiglasemaks, kasvatada kõrgharidustaseme õppe tulemuslikkust, vähendada kõrghariduse valdkondlikku killustatust ja suurendada kõrgkoolide vastutust õppe kvaliteedi tagamisel.

Seaduse kohaselt eraldatakse kõrgkoolidele edaspidi kõrgharidustaseme õppe läbiviimiseks riigieelarvest tegevustoetust, mis ei ole enam üldjuhul seotud konkreetsete õppekohtade ja lõpetajate arvuga.

Samuti tehakse mitmeid muid põhimõttelisi muudatusi. Seadus sätestab, et kui erakool taotleb kõrgharidustaseme õppe läbiviimiseks tegevustoetust, kohalduvad talle samad nõuded kui avalik- õiguslikele ja riigi õppeasutustele.

Seadus näeb ette ainepunktide kumulatiivse arvestuse kõikide semestrite lõikes.

Akadeemilisel puhkusel olevale üliõpilasele antakse õigus kuulata loenguid, kuid mitte sooritada eksameid ja arvestusi. Akadeemilisel puhkusel õppekava täitmise keeldu ei kohaldata keskmise, raske või sügava puudega isikule, alla 3-aastase lapse või puudega lapse vanemale või eestkostjale ega üliõpilasele, kes on akadeemilisel puhkusel seoses kaitseväeteenistuse läbimisega.

Seadus jõustub 1. jaanuaril 2013 ehk mõjutab järgmisel aastal ülikooli sisseastujaid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles