Kallas: Eesti on võtnud Estonia õnnetuse uurimist väga tõsiselt (2)

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Mihkel Maripuu

Peaminister Kaja Kallase sõnul on Eesti riik võtnud Estonia õnnetuse uurimist väga tõsiselt ning uurimisprojekt on põhjalik.

Kallas ütles neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil, et otsuse Estonia vraki uut uurimist alustada langetas eelmine valitsus ning praegune valitsus eraldas uurimise jaoks kolm miljonit eurot. Sama suure summaga panustab ka Rootsi.

Peaminister märkis, et praegu on tehtud vaid esimesed toimingud. «Kas see uurimine tulemust annab, seda me algusfaasis öelda ei saa. Mulle tundub juba kasvõi rahalise poole pealt, et riik on sinna päris suure summa eraldanud, et uurimist läbi viia, ja uurimisprojekt on pikk ja põhjalik. Aga ma mõistan ka, et selliste katastroofidega seoses on palju küsimusi ja ma ei ole kindel, et ükski uurimine annab lõpliku vastuse, et mis seal 1994. aastal ikkagi juhtus,» ütles Kallas.

Septembri teises pooles asub Estonia hauapaiga poole teele erasektori rahastatud uurimismeeskond. Sihtasutus Mare Liberum kavatseb teha allveeuuringuid laevavraki uurimiseks merepõhjas ning küsitleda uuesti osasid katastroofist pääsenud inimesi. Pärast tõendite kogumist viiakse läbi kogu materjali terviklik teaduslik analüüs. Lisaks on valminud 3D-mudel Estonia vöörivisiirist, mille vigastusi on nüüd võimalik distantsilt uurida.

Erasektori rahastatud uurimise lõplik maksumus pole teada, hinnanguliselt võib uurimise kulude suurusjärk olla umbes 800 000 eurot, sellest umbes 500-600 000 maksab sukeldumisoperatsioon.

SA Mare Liberumi tegevust ja uurimisprojekti rahastatakse annetustest ja meediaõiguste müügist. Eestis on suurimaks toetajaks Postimees Grupp, kuhu kuuluvad teiste hulgas meediakanalid Postimees, Kanal 2, BNS ja Kuku raadio.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles